1 cebula
2 ząbki czosnku
ok. 10 szt. pomidorów suszonych w oleju
ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych
100 g szynki szwarcwaldzkiej
200-250 g makaronu tagliatelle
olej z suszonych pomidorów
pieprz
Tagliatelle z szynką i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę oraz czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy.
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki.
Pomidory suszone odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki.
Plasterki szynki szwarcwaldzkiej kroimy w paseczki.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według informacji na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy pokrojone pomidory suszone oraz szynkę szwarcwaldzką i smażymy przez około 5 min.
Następnie dodajemy ćwiartki pomidorków koktajlowych i smażymy jeszcze 3-4 min.
Przyprawiamy pieprzem.
Na końcu na patelnię dodajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze