Orzechowy sernik gotowany

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Serni bez pieczenia, o intensywnym, orzechowym smaku.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    50 g herbatników
    50 g orzeszków ziemnych bez soli
    50 g masła
    1 łyżka mleka
    Masa serowa:
    500 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
    4 jajka
    100 g masła
    1 budyń waniliowy (40 g)
    1/2 szklanki cukru
    1 op. cukru z wanilią
    1/4 szklanki mleka
    100 g orzechów ziemnych bez soli
    Wierzch:
    masło orzechowe
    orzechy ziemne bez soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Orzechowy sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Herbatniki oraz orzeszki ziemne mielimy na miałko i mieszamy z mlekiem oraz rozpuszczonym masłem.
    Otrzymanym mokrym piaskiem wykładamy dno tortownicy (średnica 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając.
    Wkładamy do lodówki.
  • 2. Masa serowa:
    Twaróg umieszczamy w garnku i wbijamy do niego jajka. Mieszamy, a następnie dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz cukier i cukier z wanilią. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników - nie zagotowujemy.

    Budyń rozpuszczamy w mleku, a następnie wlewamy do gorącej masy serowej. Mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje (trochę to potrawa) - masa musi mieć konsystencję gęstego budyniu. Studzimy.
  • 3. Do masy dodajemy zmielone na miało orzechy ziemne. Mieszamy i wykładamy masę na przygotowany wcześniej spód. Wkładamy do lodówki na min. 3-4 godz., a najlepiej na całą noc.

    Na wierzchu rozsmarowujemy masło orzechowe i posypujemy orzeszkami ziemnymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować