Serni bez pieczenia, o intensywnym, orzechowym smaku.
2 godz.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Spód:
50 g herbatników
50 g orzeszków ziemnych bez soli
50 g masła
1 łyżka mleka
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
4 jajka
100 g masła
1 budyń waniliowy (40 g)
1/2 szklanki cukru
1 op. cukru z wanilią
1/4 szklanki mleka
100 g orzechów ziemnych bez soli
Wierzch:
masło orzechowe
orzechy ziemne bez soli
Orzechowy sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Herbatniki oraz orzeszki ziemne mielimy na miałko i mieszamy z mlekiem oraz rozpuszczonym masłem.
Otrzymanym mokrym piaskiem wykładamy dno tortownicy (średnica 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając.
Wkładamy do lodówki.
2.Masa serowa:
Twaróg umieszczamy w garnku i wbijamy do niego jajka. Mieszamy, a następnie dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz cukier i cukier z wanilią. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników - nie zagotowujemy.
Budyń rozpuszczamy w mleku, a następnie wlewamy do gorącej masy serowej. Mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje (trochę to potrawa) - masa musi mieć konsystencję gęstego budyniu. Studzimy.
3.Do masy dodajemy zmielone na miało orzechy ziemne. Mieszamy i wykładamy masę na przygotowany wcześniej spód. Wkładamy do lodówki na min. 3-4 godz., a najlepiej na całą noc.
Na wierzchu rozsmarowujemy masło orzechowe i posypujemy orzeszkami ziemnymi.
Komentarze