Waniliowa panna cotta z musem ze świeżych malin

4.43 (181 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. W mojej wersji aksamitna śmietankowa warstwa z mocno waniliowym akcentem idealnie komponuje się z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu świeżymi malinami. Całość smakuje obłędnie i jest świetną propozycją lekkiego deseru z owocami.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300ml śmietany 30%
    280ml mleka
    1 laska wanilii
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki żelatyny

    Mus malinowy:
    150g świeżych malin
    50ml wody
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.43 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Waniliowa panna cotta z musem ze świeżych malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
  • Waniliowa panna cotta z musem ze świeżych malin 2. Do garnka wlać śmietanę, pozostałe mleko, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki.
  • Waniliowa panna cotta z musem ze świeżych malin 3. Mus malinowy:
    Maliny oczyścić, przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie dodać mąkę wymieszaną z 3 łyżkami wody. Całość podgrzewać aż się zagotuję (nie gotować) i pozostawić do wystudzenia.
  • 4. Gotowy mus wylać do pucharków i wstawić ponownie do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.8 (224 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Panna cotta z musem truskawkowym

To może cię zainteresować