Pana cotta z musem truskawkowym

  • wyświetlono: 32225 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Panna cotta to włoski deser, który smakuje jak prawdziwe niebo w gębie. Panna cotta jest idealna dla małych i dużych łasuchów. Warto pamiętać, że jest tak dobry, że najlepiej od razu przygotować dużą porcję. Panna cotta świetnie smakuje serwowana z musem truskawkowym i świeżymi listkami mięty lub melisy.

Cukiereczek

Składniki

200 ml mleka,
200 g śmietany kremówki,
10 g żelatyny,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
2 łyżki cukru,
300 g truskawek,
cukier do smaku,

Sposób przygotowania przepisu:

Pana cotta z musem truskawkowym

  • 1. Panna cotta – przepis:
    Do rondelka należy wlać mleko oraz śmietanę, następnie wsypać cukier waniliowy i 2 łyżki cukru. Całość należy podgrzewać na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, aby cukier się rozpuścił. Następnie masę należy zagotować, wyłączając ogień i wsypując żelatynę, następnie wszystko należy wymieszać dokładnie do momentu jej rozpuszczenia się. Potem masę należy przelać do czterech naczynek i odstawić do stężenia do lodówki. Następnie truskawki należy umyć, obrać z szypułek, przełożyć do pojemnika, dodać cukier i za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Panna cotta powinna być wyjęta z naczynek. Aby deser wyszedł bez problemu najlepiej zanurzyć naczynka na chwilę w gorącej wodzie. Panna cotta powinna być podawana z przygotowanym musem truskawkowym. Panna cotta z musem truskawkowym może mieć na wierzchu dodatkowo kilka świeżych truskawek.

Panna cotta z musem truskawkowym to deser pochodzący z Włoch. Nazwa po przetłumaczeniu na język polski oznacza gotowaną śmietankę. Do zagotowywanej śmietanki z żelatyną można dodawać różnego rodzaju przyprawy np.: ziarenka wyciągnięte z laski wanilii lub kardamon. Panna cotta z musem truskawkowym to świetny deser będący alternatywą dla domowych lodów. Przygotowując deser panna cotta nie potrzeba specjalnych urządzeń ani gadżetów. Wystarczy jedynie garnek, łyżka i pojemniki do których będzie przelana masa na pannę cottę. Panna cotta może być wzbogacona smakowo dodatkiem likierów smakowych. Obowiązkowym dodatkiem do deseru panna cotta są świeże owoce np.: maliny, jeżyny lub poziomki.

Panna cotta z musem truskawkowym – jak zrobić?

W sezonie porzeczkowym można przygotować deser panna cotta z dodatkiem czerwonych owoców. Wystarczy przygotować 300 g śmietanki 30%, 100 ml mleka, 70 g cukru, 200 g czerwonej porzeczki, sok z 1/2 cytryny i 3 łyżeczki żelatyny. Poza sezonem można korzystać z mrożonych czerwonych porzeczek. Na początek czerwone porzeczki należy umyć, oderwać szypułki i przełożyć do garnka. Następnie trzeba dodać sok z cytryny oraz cukier i zagotować, aż porzeczki puszczą sok i zmiękną. Kolejnym krokiem jest zmiksowanie ich blenderem i przetarcie przez sito, aby pozbyć się skórek. Następnie żelatynę w proszku należy zalać około 1/3 szklanki wody, a kiedy żelatyna napęcznieje, należy ją  podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez 15 sekund. Potem po wyjęciu mieszamy, aby żelatyna się rozpuściła.

Śmietankę należy połączyć z mlekiem i podgrzewać, potem zdejmujemy z ognia, aby dodać mus porzeczkowy i całość wymieszać. Następnie powinno się dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę do deseru panna cotta trzeba przelać do foremek i odstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc). Panna cotta świetnie smakuje podana z musem truskawkowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatalatoTruskawkiDeserkuchnia włoskadla dziecipana cottaSzybki deser

Komentarze

Podobne przepisy

panna cotta

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Jogurtowa panna cotta z musem truskawkowym

jest to wersja bardziej dietetyczna

Deser panna cotta z musem truskawkowym na szybko

Dodane przez: alaaa

Deser panna cotta z musem truskawkowym na...

Pyszny warstwowy deser z musem...

Pana cotta jagodowa

Dodane przez: Cukiereczek

Pana cotta jagodowa

Pana cotta, czyli deser mleczno-śmietanowy,...

Panna cotta

Dodane przez: Ola1984

Panna cotta z truskawkowym musem

Pyszny włoski deser.

Waniliowa panna cotta z musem truskawkowym

Dodane przez: klaudia1984

Waniliowa panna cotta z musem truskawkowym

Lekki deser, który można jeść bez...

Jeżynowa pana cotta z malinowym serkiem

Dodane przez: Cukiereczek

Jeżynowa pana cotta z malinowym serkiem

„Ale to dobre” – to słowa mojego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE