Waniliowa panna cotta z borówkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. W mojej wersji aksamitna warstwa z mocno waniliowym akcentem idealnie komponuje się z słodkimi borówkami. Całość smakuje obłędnie i jest świetną propozycją deseru z owocami.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400ml śmietany 30%
    200ml mleka
    1 laska wanilii
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki żelatyny

    Mus borówkowy:
    300g świeżych borówek amerykańskich
    12 łyżek wody
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Dekoracja:
    bita śmietana
    borówki amerykańskie
    listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Panna cotta

Waniliowa panna cotta z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
  • 2. Do garnka wlać śmietanę, pozostałe mleko, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki.
  • 3. Mus borówkowy:
    Borówki umyć, przełożyć do rondelka, dodać 6 łyżek wody, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie dodać mąkę wymieszaną z 6 łyżkami wody. Całość podgrzewać aż się zagotuję (nie gotować) i pozostawić do wystudzenia.
  • 4. Borówkowy mus wylać do pucharków i wstawić ponownie do lodówki. Wierzch udekorować bitą śmietaną, borówkami i miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować