Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. W mojej wersji aksamitna warstwa z mocno waniliowym akcentem idealnie komponuje się z słodkimi borówkami. Całość smakuje obłędnie i jest świetną propozycją deseru z owocami.
Waniliowa panna cotta z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
2.Do garnka wlać śmietanę, pozostałe mleko, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki.
3.Mus borówkowy:
Borówki umyć, przełożyć do rondelka, dodać 6 łyżek wody, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie dodać mąkę wymieszaną z 6 łyżkami wody. Całość podgrzewać aż się zagotuję (nie gotować) i pozostawić do wystudzenia.
4.Borówkowy mus wylać do pucharków i wstawić ponownie do lodówki. Wierzch udekorować bitą śmietaną, borówkami i miętą.
Komentarze