Waniliowa panna cotta z leśnymi owocami

4.49 (201 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. W mojej wersji aksamitna śmietankowa warstwa z mocno waniliowym akcentem idealnie komponuje się z orzeźwiającymi, leśnymi owocami. Całość smakuje obłędnie i jest świetną propozycją szybkiego deseru z owocami.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400ml śmietany 30%
    300ml mleka
    1 laska wanilii
    3 łyżki cukru
    3 łyżeczki żelatyny

    Mus leśny:
    150g świeżych malin
    100g jeżyn
    50ml wody
    3 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Panna cotta

Waniliowa panna cotta z leśnymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
  • 2. Do garnka wlać śmietanę, pozostałe mleko, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie przelać do 6 foremek (u mnie kształt babeczki) i wstawić do lodówki.
  • 3. Mus leśny:
    Maliny i jeżyny oczyścić, przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie dodać mąkę wymieszaną z 3 łyżkami wody. Całość podgrzewać aż się zagotuję i pozostawić do wystudzenia.
  • 4. Gotowy mus wylać na 6 talerzyków i na środku ułożyć wyciągniętą z foremki panna cottę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wanilia Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.8 (224 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Panna cotta z musem truskawkowym

To może cię zainteresować