Przpeis inspirowany na podstawie jednej książki ze słodkimi przysmakami z delikatną moją małą innowacją. Pyszny, lekki i każdemu znany!
Dla 6 osób
Składniki:
500 ml śmietany kremówki
500 ml mleka
1-2 szt. laski wanilii
3-4 łyżki cukru
1 opakowanie żelatyny
3-4 granaty
Ziarenka granatu (do ozdoby)
Sok z cytryny, woda przegotowana (do smaku)
Waniliowa panna cotta z galaretką z granatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy mleko, śmietankę, następnie dodajemy cukier, środek i pozostałą część laski wanilii. Wszystko razem gotujemy. W miseczce moczymy żelatynę z wodą (według proporcji na opakowaniu). Kiedy nasz płyn się gotuje, zdejmujemy go z ognia i wyjmujemy z niego laskę wanilii. Do płynu wlewamy wcześniej przygotowaną żelatynę, w między czasie całość mieszając trzepaczką, do całkowitego połączenia się składników. Następnie odstawiamy płyn do ostygnięcia. Kiedy nasz płyn ostygnie, przelewamy go do miseczek, foremek lub kieliszków. Gotowe miseczki, bądź foremki odstawiamy do lodówki. Kiedy nasza panna cotta zastygła, przygotowujemy galaretkę. Obrany miąższ z granatów przekładamy do garnka, wsypujemy łyżkę cukru, dodajemy troszkę soku z cytryny i wody przegotowanej. Całość gotujemy, w między czasie mieszamy. Kiedy nasz sok jest gotowy, przecedzamy całość przez sito. Ponownie przygotowujemy roztwór żelatynowy, dodajemy go do soku, cały czas intensywnie mieszając. Galaretkę odstawiamy do ostygnięcia, delikatnie tężejącą przelewamy do naszych miseczek z deserem. Odstawiamy do lodówki, aż do zastygnięcia. Ziarenkami granatu posypujemy górę deseru, najlepiej podajemy schłodzony.
Komentarze