Eton Mess w wersji z kiwi

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób

Dzisiejszy deser był inspirowany kuchnią angielską, jest znany od XIX wieku. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, połączenie kiwi i bitej śmietany jest wręcz genialne.

  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 4 szt. kiwi
    500 ml śmietanki 30%
    1 paczka biszkoptów
    60 ml likieru Amaretto
    6-8 szt. małych bezików
    2 łyżki cukru pudru
    1 śmietan fix
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Eton mess w wersji z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Eton Mess w wersji z kiwi 1. Biszkopty przekładamy do miski i zalewamy likierem Amaretto, a bezy delikatnie kruszymy. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy śmietan fix, cukier puder i wszystko razem miksujemy. Gotową bitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego i odstawiamy na kilka minut do lodówki. Kiwi obieramy i kroimy w kosteczkę, natomiast jedną sztukę w odrobinę grubsze plasterki. Przygotowujemy sobie naczynie w którym mamy zamiar podawać deser. Na jego spód wykładamy bitą śmietanę, następnie kosteczki kiwi z nasączonymi likierem biszkoptami. Kolejną warstwą jest znowu bita śmietana, pokruszona beza i owoce kiwi. Górę deseru dekorujemy bitą śmietaną i plasterkami kiwi według własnego uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Kiwi Likier Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować