Dzisiejszy deser był inspirowany kuchnią angielską, jest znany od XIX wieku. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, połączenie kiwi i bitej śmietany jest wręcz genialne.
Dla 5 osób
Składniki:
4 szt. kiwi
500 ml śmietanki 30%
1 paczka biszkoptów
60 ml likieru Amaretto
6-8 szt. małych bezików
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix
Eton mess w wersji z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty przekładamy do miski i zalewamy likierem Amaretto, a bezy delikatnie kruszymy. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy śmietan fix, cukier puder i wszystko razem miksujemy. Gotową bitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego i odstawiamy na kilka minut do lodówki. Kiwi obieramy i kroimy w kosteczkę, natomiast jedną sztukę w odrobinę grubsze plasterki. Przygotowujemy sobie naczynie w którym mamy zamiar podawać deser. Na jego spód wykładamy bitą śmietanę, następnie kosteczki kiwi z nasączonymi likierem biszkoptami. Kolejną warstwą jest znowu bita śmietana, pokruszona beza i owoce kiwi. Górę deseru dekorujemy bitą śmietaną i plasterkami kiwi według własnego uznania.
Komentarze