Panna cotta z galaretką z granatów

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Nie wszyscy po obfitej kolacji mają ochotę na ciężkie ciasta. Panna cotta z czerwoną galaretką będzie wyglądać bardzo elegancko na świątecznym stole.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na panna cottę:

    •4 listki żelatyny
    •250 ml pełnego mleka
    •1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka esencji waniliowej)
    •250 ml śmietany kremówki
    •20 gramów cukru

    Składniki na galaretkę:

    •2 granaty (albo szklanka soku z granatów)
    •2 listki żelatyny
    •łyżka cukru (ilość zależy od Was)
    •łyżeczka soku z cytryny
    •ziarenka granatu do dekoracji (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery

Panna cotta z galaretką z granatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Panna cotta: Natnij laskę wanilii wzdłuż i za pomocą noża lub łyżeczki wyjmij jej wnętrze - przełóż je do rondla. Wanilię przetnij na pół i także przełóż ją do garnka.
  • 2. Do garnka wlej mleko i śmietanę. Dodaj cukier. Gotuj wszystko na średnim ogniu.
  • 3. Do miseczki wlej lodowatą wodę i mocz w niej, przez około 5 minut, żelatynę (musi być miękka).
  • 4. Kiedy gotujący się płyn zacznie się gotować (pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza) zdejmij rondel z ognia.
  • 5. Wyciśnij żelatynę z nadmiaru wody i dodaj ją do gorącego płynu. Szybko mieszaj trzepaczką, żeby dobrze połączyć żelatynę z płynem.
  • 6. Odstaw płyn do ostygnięcia* (co jakiś czas go zamieszaj) - kiedy zacznie tężeć, zamieszaj płyn ponownie (ziarenka wanilii będą wtedy na całej powierzchni deseru, a nie tylko na dnie) i przelej go do przygotowanych naczyń. Mogą to być kieliszki, szklanki lub formy do galaretek.

    * zimny płyn można przełożyć do lodówki, aby przyspieszyć proces tężenia.
  • 7. Galaretka: Obierz granaty i przełóż ich miąższ do garnka.
  • 8. Dodaj cukier i łyżeczkę soku z cytryny. Gotuj na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.
  • 9. Kiedy wydzieli się z miąższu dużo soku (pozostaną prawie same ziarenka) przecedź sok przez sito.
  • 10. Do gorącego płynu dodaj namoczoną i odsączoną żelatynę. Mieszaj, aby oba składniki dobrze się połączyły.
  • 11. Odstaw galaretkę do ostygnięcia - zimną i lekko tężejącą przelej na panna cottę.
  • 12. Ozdób ziarenkami granatu.
  • 13. Podawaj schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować