Nie wszyscy po obfitej kolacji mają ochotę na ciężkie ciasta. Panna cotta z czerwoną galaretką będzie wyglądać bardzo elegancko na świątecznym stole.
60 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
Składniki na panna cottę:
•4 listki żelatyny
•250 ml pełnego mleka
•1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka esencji waniliowej)
•250 ml śmietany kremówki
•20 gramów cukru
Składniki na galaretkę:
•2 granaty (albo szklanka soku z granatów)
•2 listki żelatyny
•łyżka cukru (ilość zależy od Was)
•łyżeczka soku z cytryny
•ziarenka granatu do dekoracji (opcjonalnie)
Panna cotta z galaretką z granatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Panna cotta: Natnij laskę wanilii wzdłuż i za pomocą noża lub łyżeczki wyjmij jej wnętrze - przełóż je do rondla. Wanilię przetnij na pół i także przełóż ją do garnka.
2.Do garnka wlej mleko i śmietanę. Dodaj cukier. Gotuj wszystko na średnim ogniu.
3.Do miseczki wlej lodowatą wodę i mocz w niej, przez około 5 minut, żelatynę (musi być miękka).
4.Kiedy gotujący się płyn zacznie się gotować (pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza) zdejmij rondel z ognia.
5.Wyciśnij żelatynę z nadmiaru wody i dodaj ją do gorącego płynu. Szybko mieszaj trzepaczką, żeby dobrze połączyć żelatynę z płynem.
6.Odstaw płyn do ostygnięcia* (co jakiś czas go zamieszaj) - kiedy zacznie tężeć, zamieszaj płyn ponownie (ziarenka wanilii będą wtedy na całej powierzchni deseru, a nie tylko na dnie) i przelej go do przygotowanych naczyń. Mogą to być kieliszki, szklanki lub formy do galaretek.
* zimny płyn można przełożyć do lodówki, aby przyspieszyć proces tężenia.
7.Galaretka: Obierz granaty i przełóż ich miąższ do garnka.
8.Dodaj cukier i łyżeczkę soku z cytryny. Gotuj na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.
9.Kiedy wydzieli się z miąższu dużo soku (pozostaną prawie same ziarenka) przecedź sok przez sito.
10.Do gorącego płynu dodaj namoczoną i odsączoną żelatynę. Mieszaj, aby oba składniki dobrze się połączyły.
11.Odstaw galaretkę do ostygnięcia - zimną i lekko tężejącą przelej na panna cottę.
Komentarze