Panna cotta z galaretką z granatów

  • wyświetlono: 412 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Nie wszyscy po obfitej kolacji mają ochotę na ciężkie ciasta. Panna cotta z czerwoną galaretką będzie wyglądać bardzo elegancko na świątecznym stole.

PrzepisyAleksandry
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 4 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Składniki na panna cottę:

•4 listki żelatyny
•250 ml pełnego mleka
•1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka esencji waniliowej)
•250 ml śmietany kremówki
•20 gramów cukru

Składniki na galaretkę:

•2 granaty (albo szklanka soku z granatów)
•2 listki żelatyny
•łyżka cukru (ilość zależy od Was)
•łyżeczka soku z cytryny
•ziarenka granatu do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania przepisu:

Panna cotta z galaretką z granatów

  • 1. Panna cotta: Natnij laskę wanilii wzdłuż i za pomocą noża lub łyżeczki wyjmij jej wnętrze - przełóż je do rondla. Wanilię przetnij na pół i także przełóż ją do garnka.
  • 2. Do garnka wlej mleko i śmietanę. Dodaj cukier. Gotuj wszystko na średnim ogniu.
  • 3. Do miseczki wlej lodowatą wodę i mocz w niej, przez około 5 minut, żelatynę (musi być miękka).
  • 4. Kiedy gotujący się płyn zacznie się gotować (pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza) zdejmij rondel z ognia.
  • 5. Wyciśnij żelatynę z nadmiaru wody i dodaj ją do gorącego płynu. Szybko mieszaj trzepaczką, żeby dobrze połączyć żelatynę z płynem.
  • 6. Odstaw płyn do ostygnięcia* (co jakiś czas go zamieszaj) - kiedy zacznie tężeć, zamieszaj płyn ponownie (ziarenka wanilii będą wtedy na całej powierzchni deseru, a nie tylko na dnie) i przelej go do przygotowanych naczyń. Mogą to być kieliszki, szklanki lub formy do galaretek.

    * zimny płyn można przełożyć do lodówki, aby przyspieszyć proces tężenia.
  • 7. Galaretka: Obierz granaty i przełóż ich miąższ do garnka.
  • 8. Dodaj cukier i łyżeczkę soku z cytryny. Gotuj na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.
  • 9. Kiedy wydzieli się z miąższu dużo soku (pozostaną prawie same ziarenka) przecedź sok przez sito.
  • 10. Do gorącego płynu dodaj namoczoną i odsączoną żelatynę. Mieszaj, aby oba składniki dobrze się połączyły.
  • 11. Odstaw galaretkę do ostygnięcia - zimną i lekko tężejącą przelej na panna cottę.
  • 12. Ozdób ziarenkami granatu.
  • 13. Podawaj schłodzone.
KHWS_01-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciez_roznych_stron_swiatalatozimaWigiliaWielkanockuchnia włoskakremówkawiosnakomuniaboże narodzeniewalentynkijesieńkolacja we dwojeślublaska waniliipotrawy_wigilijnegranaty

Komentarze

Podobne przepisy

...

Dodane przez: Kasia_S

Panna cotta z granatem udekorowana karmelem

Przepyszny lekki deser który znalazłam...

Panna cotta z białą czekoladą, galaretką, jagodami

Dodane przez: akrobatka22

Panna cotta z białą czekoladą, galaretką,...

Idealny deser do popołudniowej...

Panna cotta z malinami

Dodane przez: czekoladka

Panna cotta z malinami

Bardzo smaczny, lekki deser. Dzieci...

Jaglana Panna Cotta z mango

Dodane przez: Futka

Jaglana Panna Cotta z mango

Zauroczona smakiem jaglano - truskawkowej...

Panna cotta z rabarbarem

Dodane przez: beetle

Panna cotta z rabarbarem

Wiosenna wersja klasycznej włoskiej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE