Walentynkowa szarlotka z kawałkami jabłek i bakaliami

  • wyświetlono: 60 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dzisiaj zapraszam na pyszną szarlotkę, którą bardzo uwielbiamy, poza sernikiem to nasze drugie ulubione ciasto. Tym razem postanowiłam przygotować ją w takiej nietypowej formie, bo w Walentynkowej. Podoba się Wam? Szarlotkę ozdobiłam serduszkami w różowym kolorze. Według mnie ładnie wyszło. Tym razem jabłek nie ścierałam na tarce tylko pokroiłam w kostkę i to był dobry pomył, szarlotka smakowała wyjątkowo. Dodatkowo wzbogaciłam ją o rodzynki i orzechy włoskie. Jedyny minus to taki, że troszkę źle się kroiła. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :)

bgg (Kopiowanie)
  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
2 jajka
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
różowy lub czerwony barwnik spożywczy w proszku według uznania

Obłożenie:
3 duże niezbyt twarde jabłka
pół szklanki rodzynek
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 cukier waniliowy ( najlepiej z prawdziwą wanilią )

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolicy
1 łyżka bułki tartej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Walentynkowa szarlotka z kawałkami jabłek i bakaliami

  • Ciasto.1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na dwie równe części. Do jednej części ciasta dajemy barwnik spożywczy i dokładnie zagniatamy. Barwnik można rozpuścić w odrobinie zimnej wodzie i wtedy dodać do ciasta, łatwiej i równomiernie się zagniecie.
  • Wałkowanie.2. Następnie jasne ciasto wałkujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.
  • Nadzienie.3. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w taką średnią kostkę. Jabłka wykładamy równomiernie na ciasto. Posypujemy rodzynkami, orzechami, cukrem waniliowym i cynamonem.
  • Do pieczenia.4. Różowe ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, następnie foremką wykrawamy ciasteczka serduszka i układamy je na jabłkach.
  • Upieczone.5. Następnie ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
  • Smacznego.6. Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy około 23 cm.
Ciasto można pokroić na około 12 kawałków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastocynamonjabłkaszarlotkawalentynki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Jagielnik z bakaliami i galaretką

Dodane przez: Futka

Jagielnik z bakaliami i galaretką

Od kilku dni chodziło za mną coś...

CIASTO RAZOWE z GRUSZKAMI i KAWAŁKAMI CZEKOLADY

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

PEŁNOZIARNISTE CIASTO z GRUSZKAMI i KAWAŁKAMI...

Bardzo zdrowe ciasto z mąki razowej...

Serowe ciasto z truskawkami i kawałkami czekolady

Dodane przez: dorota w

Serowe ciasto z truskawkami i kawałkami czekolady

Ucierane ciasto z dużą ilością...

Szybkie ciasto z jabłkami i bakaliami

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Szybkie ciasto z jabłkami i bakaliami

Jakiś czas temu mieliśmy imprezę...

Symfonia bananowo - bakaliowa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z bananami i bakaliami

Symfonia bananowo - bakaliowa to...

Ciasto makowe z jabłkami i bakaliami

Dodane przez: rena123

Ciasto makowe z jabłkami i bakaliami

Pyszne, wilgotne ciasto, doskonałe...