Walentynkowa szarlotka z kawałkami jabłek i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj zapraszam na pyszną szarlotkę, którą bardzo uwielbiamy, poza sernikiem to nasze drugie ulubione ciasto. Tym razem postanowiłam przygotować ją w takiej nietypowej formie, bo w Walentynkowej. Podoba się Wam? Szarlotkę ozdobiłam serduszkami w różowym kolorze. Według mnie ładnie wyszło. Tym razem jabłek nie ścierałam na tarce tylko pokroiłam w kostkę i to był dobry pomył, szarlotka smakowała wyjątkowo. Dodatkowo wzbogaciłam ją o rodzynki i orzechy włoskie. Jedyny minus to taki, że troszkę źle się kroiła. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    20 dag masła lub margaryny
    2 jajka
    2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
    różowy lub czerwony barwnik spożywczy w proszku według uznania

    Obłożenie:
    3 duże niezbyt twarde jabłka
    pół szklanki rodzynek
    4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżeczki mielonego cynamonu
    1 cukier waniliowy ( najlepiej z prawdziwą wanilią )

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolicy
    1 łyżka bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Walentynkowa szarlotka z kawałkami jabłek i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na dwie równe części. Do jednej części ciasta dajemy barwnik spożywczy i dokładnie zagniatamy. Barwnik można rozpuścić w odrobinie zimnej wodzie i wtedy dodać do ciasta, łatwiej i równomiernie się zagniecie.
  • Wałkowanie. 2. Następnie jasne ciasto wałkujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.
  • Nadzienie. 3. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w taką średnią kostkę. Jabłka wykładamy równomiernie na ciasto. Posypujemy rodzynkami, orzechami, cukrem waniliowym i cynamonem.
  • Do pieczenia. 4. Różowe ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, następnie foremką wykrawamy ciasteczka serduszka i układamy je na jabłkach.
  • Upieczone. 5. Następnie ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
  • Smacznego. 6. Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 23 cm. Ciasto można pokroić na około 12 kawałków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Szarlotka

To może cię zainteresować