Szarlotka z połówkami jabłek

  • wyświetlono: 7414 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Sezon na szarlotkę trwa cały rok, pomimo, że jabłka to jesienny owoc. Ciasto jest proste do wykonania i różni się od zwykłej tym , że dajemy do niej całe połówki jabłek , a ciasto kruche jest z dodatkiem serka homogenizowanego, dzięki temu jest wilgotne i mega smaczne. Lukier dopełnia całości, najlepsza świeżo po upieczeniu, jeszcze ciepła. Klasyka która zawsze się sprawdza na różne okazje. Sprobujcie ją podać ciepłą z gałką waniliowych lodów-Pycha! Polecam.

IMG_20190918_121058
  • 12 porcje
  • 55min
  • Łatwy

Składniki

Blaszka 25/30 cm

SKŁADNIKI:
Ciasto:
3 pełne szklanki mąki pszennej tortowej
25 dag masła
1 serek homogenizowany waniliowy
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
7 -8 sztuk małych najlepiej jednakowej wielkości jabłek
Cynamon do posypania
1 cukier waniliowy

Lukier:
3 łyżki mleka
¾ szklanki cukru pudru
Kilka kropli naturalnego ekstraktu cytrynowego

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka z połówkami jabłek

  • 1. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na połówki ze środka wydrążamy gniazda nasienne.

    Ciasto:
    Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy pokrojone na wiórki zimne masło, całość rozcieramy w dłoniach na kruszonkę, wtedy dodajemy zimny prosto z lodówki serek homogenizowany i całość zagniatamy na jednolite ciasto.
    Ciasto dzielimy na połowę.
  • 2. Jedną połową wylepiamy wyłożoną pergaminem blaszkę do pieczenia, na cieście układamy obok siebie połówki jabłek, oprószamy cynamonem oraz cukrem waniliowym, resztę ciasta rozwałkujemy na wymiary blaszki na stolnicy oprószonej mąką, ciastem przykrywamy jabłka, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra –dół i pieczemy około 45 minut-do zrumienienia.
    Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika.
  • 3. Lukier:
    Mleko połączyć w kubku z aromatem cytrynowym, wsypywać partiami cukier puder i ucierać łyżką aż powstanie gładki gęsty lukier, rozprowadzić na jeszcze ciepłej szarlotce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimasłodkościjabłecznikszarlotkawiosnajesieńciasto z jabłkamidla gościPoczęstunekwypieki na słodko

Komentarze

Podobne przepisy

Dyniowy jabłecznik z połówkami jabłek

Dodane przez: kuchenny świat

Dyniowy jabłecznik z połówkami jabłek

Zapraszam na pyszny jabłecznik....

Ciasto z połówkami brzoskwiń i jabłek.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto z połówkami brzoskwiń i jabłek

Ciasto jest proste,tanie i bardzo,bardzo...

Jabłecznik z połówkami jabłek

Dodane przez: LenaGotuje

Jabłecznik z połówkami jabłek

Ciasto do niedzielnej kawki. Słodkie,...

Jabłecznik z połówkami jabłek

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Jabłecznik z połówkami jabłek

Zapraszam na smaczny jabłecznik....

Szarlotka z połówek jabłek czyli pagórki jabłkowe

Dodane przez: Paulina1507

Szarlotka z połówek jabłek czyli pagórki...

Szarlotka z połówek jabłek czyli...

Ciasto z połówkami gruszek

Dodane przez: Krystyna32

Ciasto z połówkami gruszek

Szybkie do przygotowania i pyszne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE