Szarlotka z połówkami jabłek

4.5 (168 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sezon na szarlotkę trwa cały rok, pomimo, że jabłka to jesienny owoc. Ciasto jest proste do wykonania i różni się od zwykłej tym , że dajemy do niej całe połówki jabłek , a ciasto kruche jest z dodatkiem serka homogenizowanego, dzięki temu jest wilgotne i mega smaczne. Lukier dopełnia całości, najlepsza świeżo po upieczeniu, jeszcze ciepła. Klasyka która zawsze się sprawdza na różne okazje. Sprobujcie ją podać ciepłą z gałką waniliowych lodów-Pycha! Polecam.

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25/30 cm

    SKŁADNIKI:
    Ciasto:
    3 pełne szklanki mąki pszennej tortowej
    25 dag masła
    1 serek homogenizowany waniliowy
    1 jajko
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    7 -8 sztuk małych najlepiej jednakowej wielkości jabłek
    Cynamon do posypania
    1 cukier waniliowy

    Lukier:
    3 łyżki mleka
    ¾ szklanki cukru pudru
    Kilka kropli naturalnego ekstraktu cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Szarlotka z połówkami jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na połówki ze środka wydrążamy gniazda nasienne.

    Ciasto:
    Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy pokrojone na wiórki zimne masło, całość rozcieramy w dłoniach na kruszonkę, wtedy dodajemy zimny prosto z lodówki serek homogenizowany i całość zagniatamy na jednolite ciasto.
    Ciasto dzielimy na połowę.
  • 2. Jedną połową wylepiamy wyłożoną pergaminem blaszkę do pieczenia, na cieście układamy obok siebie połówki jabłek, oprószamy cynamonem oraz cukrem waniliowym, resztę ciasta rozwałkujemy na wymiary blaszki na stolnicy oprószonej mąką, ciastem przykrywamy jabłka, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra –dół i pieczemy około 45 minut-do zrumienienia.
    Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika.
  • 3. Lukier:
    Mleko połączyć w kubku z aromatem cytrynowym, wsypywać partiami cukier puder i ucierać łyżką aż powstanie gładki gęsty lukier, rozprowadzić na jeszcze ciepłej szarlotce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (164 ocen)

Zdobywca nagrody

jabłecznik z połowkami jabłek

To może cię zainteresować