Klasyczna szarlotka ze świeżych jabłek

4.5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto z jabłkami.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki
    300 g masła
    150 g cukru pudru
    2 żółtka
    50 ml gęstej śmietany
    szczypta soli
    2 kg jabłek
    40 g tartej bułki
    ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka

Klasyczna szarlotka ze świeżych jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka 1. Na stolnicy wymieszać mąkę z solą i cukrem, następnie dodać schłodzone masło i całość posiekać nożem w celu połączenia się składników.
    Dodać żółtka i śmietanę, i nadal nożem zarabiać ciasto na stolnicy.
    Po dokładnym wymieszaniu zlepić ciasto rękami, uformować kulę, zabezpieczyć przed wyschnięciem i wstawić do lodówki na 2 godz. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, a następnie rozwałkować dwa placki w kształcie blachy. Jednym plackiem wyłożyć blachę i zrobić boki na 2 cm.
  • Szarlotka 2. Umyte jabłka obrać, pokrajać na ćwiartki, następnie w cienkie plasterki.
    Jabłka oprószyć tartą bułką, mielonym cynamonem i ewentualnie dosłodzić (jeśli jest taka konieczność). Rozłożyć na cieście w brytfance
  • Szarlotka 3. Przykryć drugim plackiem, przenosząc ciasto na wałku.
  • Szarlotka 4. Nakłuć ciasto widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika, 200 °C, na ok 35 min.
    Gorące ciasto posypać cukrem pudrem, a gdy nieco przestygnie pokrajać na kwadraty.

Porady

Wybornie smakuje na ciepło, z bitą śmietaną i ewentualnie z gałką lodów, ale dość trudno jest pokroić szarlotkę gdy jest jeszcze ciepła, ponieważ ciasto się kruszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować