Klasyczna szarlotka ze świeżych jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicy wymieszać mąkę z solą i cukrem, następnie dodać schłodzone masło i całość posiekać nożem w celu połączenia się składników.
Dodać żółtka i śmietanę, i nadal nożem zarabiać ciasto na stolnicy.
Po dokładnym wymieszaniu zlepić ciasto rękami, uformować kulę, zabezpieczyć przed wyschnięciem i wstawić do lodówki na 2 godz. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, a następnie rozwałkować dwa placki w kształcie blachy. Jednym plackiem wyłożyć blachę i zrobić boki na 2 cm.
2.Umyte jabłka obrać, pokrajać na ćwiartki, następnie w cienkie plasterki.
Jabłka oprószyć tartą bułką, mielonym cynamonem i ewentualnie dosłodzić (jeśli jest taka konieczność). Rozłożyć na cieście w brytfance
3.Przykryć drugim plackiem, przenosząc ciasto na wałku.
4.Nakłuć ciasto widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika, 200 °C, na ok 35 min.
Gorące ciasto posypać cukrem pudrem, a gdy nieco przestygnie pokrajać na kwadraty.
Porady
Wybornie smakuje na ciepło, z bitą śmietaną i ewentualnie z gałką lodów, ale dość trudno jest pokroić szarlotkę gdy jest jeszcze ciepła, ponieważ ciasto się kruszy.
Komentarze