Szarlotka z kruszonką, czyli pyszny jabłecznik z dużą ilością jabłek i kruszonego ciasta. Wypiek nie tylko na jesienny deser. Szarlotka z kruszonką najlepiej smakuje po lekkim przestudzeniu.
1 godz. 15 min
Dla 8 osób
Składniki:
Ciasto:
3,5 szklanki mąki
szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny
2 jajka
1 torebka cukru waniliowego
oraz
2 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
4 łyżki cukru
Jabłecznik z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta rozkładamy na blaszce o wymiarach 36x24 wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej .Drugą część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.
2.Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy cukier i cynamon. Wykładamy na podpieczone ciasto, pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i pieczemy 35 minut w temperaturze 180C. Szarlotka z kruszonką po przestudzeniu jest gotowa do podania!
Komentarze