Jabłecznik z kruszonką

3.89 (731 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób

Szarlotka z kruszonką, czyli pyszny jabłecznik z dużą ilością jabłek i kruszonego ciasta. Wypiek nie tylko na jesienny deser. Szarlotka z kruszonką najlepiej smakuje po lekkim przestudzeniu.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    3,5 szklanki mąki
    szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka margaryny
    2 jajka
    1 torebka cukru waniliowego
    oraz
    2 kg jabłek
    łyżeczka cynamonu
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

3.89 (731 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Jabłecznik z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta rozkładamy na blaszce o wymiarach 36x24 wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej .Drugą część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.
  • 2. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy cukier i cynamon. Wykładamy na podpieczone ciasto, pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i pieczemy 35 minut w temperaturze 180C. Szarlotka z kruszonką po przestudzeniu jest gotowa do podania!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować