Uszka z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tradycyjne wigilijne uszka z kapustą kiszoną i grzybami, czyli doskonały dodatek do barszczu czerwonego.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto: 100 sztuk
    500 g mąki pszennej
    1 łyżka masła
    szklanka gorącej wody
    sól
    Farsz:
    400 g kapusty kiszonej
    20 g grzybów suszonych
    1 cebula (mała)
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Uszka Kapusta kiszona

Uszka z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć w wodzie, ugotować, a następnie drobno pokroić. Kapustę pokroić, zalać wodą z gotowanych grzybów, w międzyczasie dodać grzyby i drobno pokrojoną i podsmażona na oleju cebulę. Dusić do miękkości w grzybowym wywarze do momentu wyparowania płynu.
    Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, w razie potrzeby dolać trochę wody. Rozwałkować. Za pomocą np.literatki wyciąć krążki. Na każdy krążek nakładać farsz i sklejać uszka. Gotować w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię.
    Podawać z czystym czerwonym barszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować