Tradycyjne wigilijne uszka z kapustą kiszoną i grzybami, czyli doskonały dodatek do barszczu czerwonego.
1 godz. 10 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto: 100 sztuk
500 g mąki pszennej
1 łyżka masła
szklanka gorącej wody
sól
Farsz:
400 g kapusty kiszonej
20 g grzybów suszonych
1 cebula (mała)
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Uszka z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyć w wodzie, ugotować, a następnie drobno pokroić. Kapustę pokroić, zalać wodą z gotowanych grzybów, w międzyczasie dodać grzyby i drobno pokrojoną i podsmażona na oleju cebulę. Dusić do miękkości w grzybowym wywarze do momentu wyparowania płynu.
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, w razie potrzeby dolać trochę wody. Rozwałkować. Za pomocą np.literatki wyciąć krążki. Na każdy krążek nakładać farsz i sklejać uszka. Gotować w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię.
Podawać z czystym czerwonym barszczem.
Komentarze