Ciasto Karpatka

  • wyświetlono: 1643 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 0

Przepis mam od zakopiańskiej kucharki. To najlepsza karpatka jaką jadłam

ania-gotuje
  • 120min

Składniki

Ciasto parzone:

1/3 ( 85 g) kostki margaryny lub masła
1 szklanka mąki tortowej lub poznańskiej
1 szklanka wody
4 duże jaja
szczypta soli
Krem:

1000 ml tłustego mleka 3,2% tł.
3 op. budyniu waniliowego ( najlepiej Belbake z Lidla)
50 – 100 ml ajerkoniaku lub łyżka spirytusu
250 g margaryny Kasi lub Tortowej*
laska wanilii ( lub cukier z wanilią, ew. wanilinowy)
dodatkowo:

cukier puder

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Karpatka

  • 1. Krem

    Z mleka odlewamy 3/4 szklanki, rozrabiamy w niej budynie.
    Laskę wanilii kroimy na pół, wydrążamy ziarna, dodajemy je do mleka, razem z laską (lub wanilią w dowolnej formie) i cukrem. Gotujemy.
    Z gotującego wyciągamy laskę, wlewamy budyń. Przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy.
    Tłuszcz ucieramy aż stanie się puszysty.
    Po łyżce dodajemy budyń, gdy się połączy strużką wlewamy ajerkoniak, ilość zależy od jego aromatu – ja dałam ok. 80 ml, powinien być lekko wyczuwalny.

  • 2. Ciasto:

    Tłuszcz rozpuszczamy z wodą. Gdy się zagotuje dodajemy sól i mąkę, energicznie mieszając.
    Ciasto jest gotowe gdy zacznie odstawać od brzegów naczynia garnka i zbije się w kulkę.
    Gorące ciasto przekładamy do misy miksera.
    Wbijamy po jajku, nie przerywając ucierania, dodając kolejne po połączeniu wcześniejszego. Jeśli dodajemy proszek to na tym etapie.
    Ciasto powinno być dość gęste, lepkie.
    Rozsmarowujemy je na dwóch blachach pokrytych papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 200 stopniach 15 minut, kontrolując aby się nie spiekły, jeśli są złote już im wystarczy.
    Studzimy.
    Zimne blaty ptysiowe przekładamy kremem, gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
    Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

Porady

Radzę przygotować krem przed przygotowaniem ciasta. Budyń stygnie o wiele dłużej niż całe przygotowanie ciasta łącznie z pieczeniem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylaCiastobudyńWigiliaWielkanockarpatkaświętakrem maślany
 

Komentarze

Podobne przepisy

Karpatka

Dodane przez: bietka

Karpatka

Pyszne ciasto, które u mnie w domu...

karpatka

Dodane przez: aga888

Karpatka

Znane i lubiane ciasto

Karpatka

Dodane przez: gosia287

Karpatka

Przepyszna, domowa karpatka z bakaliami...

karpatka

Dodane przez: joanna_nycz

Karpatka

Ciasto uwielbiane przez domowników...

KARPATKA

Dodane przez: Babcia Tereska

KARPATKA

Ciasto karpatkowe na biszkopcie...

karpatka

Dodane przez: Ewela90

Karpatka

Pyszna, pachnąca wanilią. Karpatka...