Uramaki dla wegan i nie tylko

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepyszne sushi, które nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ryż do sushi: 1 szklanka
    - płaty nori: 4 sztuki
    - marchewka średnia: 1 sztuka
    - żółta papryka: 0.5 sztuki
    - Czerwona papryka: 0.5 sztuki
    - awokado dojrzałe duże: 1 sztuka
    - ogórek (średni): 1 sztuka
    - ocet ryżowy: 3 łyżki
    - sól (do smaku): 1 sztuka
    - wasabi (wg potrzeb): 1 sztuka
    - czarny sezam: 5 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Uramaki dla wegan i nie tylko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż dwukrotnie przelewamy zimną wodą, następnie zalewamy wodą do wysokości o około 1,5 cm przewyższającej poziom ryżu i gotujemy 20 minut co chwilę mieszając.
  • 2. W tym czasie obieramy warzywa, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, płuczemy, kroimy w cienkie paski. Ugotowany ryż doprawiamy solą oraz octem winnym, studzimy.
  • 3. Pojedyncze płaty wodorostów kładziemy na bambusowej macie, rozsmarowujemy na nich ryż (brzegi maty pozostawiamy suche), posypujemy obficie czarnym sezamem, przykrywamy folią spożywczą, odwracamy na drugą stronę- tzn. nori do góry. Wodorosty smarujemy odrobiną wasabi (jeśli jest w proszku, należy je uprzednio zmieszać z wodą, aby powstała dosyć gęsta pasta) i układamy na nim paski marchewki, obu papryk, ogórka i awokado.
  • 4. Zwijamy rulon, który tniemy ostrym nożem na około 1-1,5 cm kawałki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Leniwce nie tylko dla leniwych

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sushi uramaki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Salatka z kurczaka, jajek i selera

To może cię zainteresować