makowiec japoński z kremem

  • wyświetlono: 5957 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Ciężki, wilgotny, z dużą ilością kremu i polewą na wierzchu. Jako bazę wykorzystałam przepis na mój ulubiony makowiec japoński. Wyszło duże, podzielne ciasto. Można je dłużej przechowywać w lodówce, dzięki czemu starczyło nam na kilka dni do kawy.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 20 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
500 g masy makowej
4-5 łyżek kaszy manny
5 jajek
200 g masła
1 i 1/2 szklanki cukru
600 g jabłek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki
na masę:
3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
4 łyżki cukru
200 g masła
na polewę:
125 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wrzątku
migdały całe
wiśnie kandyzowane

Sposób przygotowania przepisu:

makowiec japoński z kremem

  • 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuścić w odstawić do wystudzenia. W niewielkim garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień na minimum a na garnku ustawić miskę. Wbić do niej jajka i ubijać je na parze powoli dodając cukier, aż masa będzie biała i puszysta. Do masy jajecznej dodać masę makową, masło, jabłka i kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i dodać rodzynki (lub inne bakalie). Podzielić na dwie części. Każdą osobno piec na papierze do pieczenia około 20 minut w 180*C. Wystudzić.
  • 2. Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka i wlać na gotujące się pozostałe mleko. Wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem.

    Na jeden placek makowy wyłożyć krem i przykryć drugim blatem ciasta (najlepiej odwrócić do go góry nogami i delikatnie zdjąć papier). Masło wrzucić do rondelka i rozpuścić. Wsypać cukier puder i kakao, wymieszać. Na końcu cały czas mieszając wlać wrzątek i mieszać aż polewa będzie gładka. Polać wierzch ciasta i udekorować migdałami i wisienkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makmakowieckrem budyniowyboże narodzeniez krememna świętaZ jabłkamijapońskiprzpeis_miesiaca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec z białego maku

Dodane przez: Jaga85

Makowiec z białego maku

Jeśli komuś znudziły się tradycyjne...

Makowiec z pianką

Dodane przez: joanna30

Makowiec z pianką

Makowiec to obowiązkowe ciasto...

Niemiecki makowiec z pianką

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Niemiecki makowiec z pianką

Przepyszne, solidne ciasto z niemieckiego...

Makowiec z jabłkami

Dodane przez: anjaa

Makowiec z jabłkami

Makowiec jest jak sernik i piernik,...

Makowiec z mlekiem skondensowanym

Dodane przez: dorota w

Makowiec z mlekiem skondensowanym

Banalnie proste, ucierane mikserem...

Makownik japoński z pianką cytrynowa i ananasem

Dodane przez: Magster

MAKOWNIK JAPOŃSKI Z PIANKĄ CYTRYNOWĄ I ANANASEM

Makowiec japonski to dosyc znane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE