Lekki obiad- tortilla z warzywami

4.5 (196 ocen)

  • 20 min

Szybko, smacznie, niskokalorycznie.

  • 20 min

Składniki:

  • 6 placków tortilli

    6 plastrów szynki

    opcjonalnie 12,5 dag mozzarelli

    1 pomidor

    1 cukinia

    6 rzodkiewek

    mix sałat

    1 papryka czerwona

    szczypiorek

    majonez delikatny

    sól

    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lekki obiad- tortilla z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa dokładnie płuczemy.

    Usuwamy końcówki cukinii i kroimy ją w 0,5 cm plastry. Grillujemy z obu stron na rumiano na rozgrzanej patelni lub tradycyjnym grillu. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Rzodkiewki kroimy w cienkie talarki, pomidory w półplastry, a szczypiorek drobno siekamy.

    Paprykę przecinamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i białe skórki. Kroimy miąższ w cienkie plasterki.
  • 2. Placki tortilli smarujemy majonezem delikatnym. Na 2/3 wysokości każdego placka układamy po plasterku szynki, kilka plastrów pomidora i rzodkiewki, paseczki papryki oraz opcjonalnie pokrojoną w plastry lub startą na grubych oczkach mozzarellę.

    Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, posypujemy szczypiorkiem.

    Zaginamy mniej więcej 3-4 cm spód każdego placka tortilli i zwijamy boki do środka.

    Podajemy od razu po przygotowaniu.

    Aby placki lepiej się trzymały, możecie je "związać" szczypiorkiem.

Porady

Zamiast delikatnego majonezu, który ma o połowę mniej kalorii od tradycyjnego, można użyć jogurtu naturalnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować