Spaghetti z tuńczykiem i passatą pomidorową

4.49 (194 ocen)

  • 20 min

Nie potrzeba wielu składników, ani dużo czasu, aby otrzymać pyszny obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

    300 ml passaty pomidorowej (lub puszka pomidorów bez skórki)

    250 g makaronu spaghetti (suchy produkt)

    1 średnia cebula

    2 ząbki polskiego czosnku

    100 ml białego wytrawnego wina

    3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

    2 łyżki oleju

    sól

    pieprz

    opcjonalnie parmezan lub ulubiony ser żółty
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti z tuńczykiem i passatą pomidorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

    W tym samym czasie obieramy cebulę i czosnek, siekamy w bardzo drobną kostkę.

    Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Gdy lekko się zeszklą, wlewamy białe wino i smażymy przez 3 minuty. Wlewamy passatę pomidorową i gotujemy jeszcze 3-4 minuty, kilka razy w tym czasie mieszając.

    Tuńczyka odsączamy z zalewy, dodajemy do sosu wraz z natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Makaron odcedzamy, dodajemy na patelnię i dokładnie mieszamy.

    Przed podaniem spaghetti z tuńczykiem posypujemy startym na grubych oczkach serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Tuńczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować