Japońskie Mleczne Bułeczki - Bardzo Puszyste I Mięciutkie

  • wyświetlono: 24066 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 1

Bułeczki wychodzą bardzo puszyste i mięciutkie, a wszystko to dzięki Tangzhong, metodzie pieczenia spopularyzowanej przez japońskich piekarzy. Metoda ta polega na utworzeniu takiej zasmażki z mleka, wody i mąki lub z samego mleka i mąki lub z samej wody i mąki, a następnie wystudzenie jej i dodania do składników na ciasto. Pieczywo czy słodkie wypieki przygotowane w ten sposób zachowują dłużej świeżość i są właśnie bardzo puszyste i delikatne. Polecam Wam wypróbować tą metodę ja się już w niej zakochałam :)

gotowanietoproste
  • 9 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Tangzhong (zasmażka):



3 łyżki wody
3 łyżki mleka 3,2%
2 łyżki mąki pszennej
Zaczyn:

1/2 szkl mleka ciepłego ale nie gorącego
38 g drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru
Ciasto:

2 i 1/2 szkl mąki pszennej
2 łyżki mleka w proszku (można pominąć)
1/4 szkl cukru
3/4 płaskie łyżeczki soli
1 jajko kl L
1/4 szkl roztopionego i ostudzonego masła
Dodatkowo:

1 małe jajko do posmarowania bułeczek

Sposób przygotowania przepisu:

Japońskie Mleczne Bułeczki - Bardzo Puszyste I Mięciutkie

  • 1. Tangzhon (zasmażka)



    1. Mleko, wodę i mąkę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy. w czasie podgrzewania rózgą/trzepaczką mieszamy cały czas, aż zasmażka zgęstniej ! Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
  • 2. Zaczyn



    2. W ciepłym mleku z cukrem umieszczamy drożdże, mieszamy do rozpuszczenia się ich i odstawiamy aby zaczyn wyrósł.
  • 3. Ciasto



    3. W misie umieszczamy składniki na ciasto oprócz roztopionego masła !

    4. Następnie dodajemy Tangzhon oraz wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dolewamy masło (jeśli mąką była bardzo wilgotna to całego masła nie zużyjemy, u mnie tak było, ciasto by było potem zbyt klejące). Robot wyrabiał ciasto z około 5-7 minut. Ciasto w konsystencji jest lekko klejące. Tak wyrobione odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia lub dłużej.

    5. Po wyrośnięciu, odgazowujemy ciasto ponownie je zagniatając i dzielimy je na 9 części, z każdej formując bułeczkę. Układamy je obok siebie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Następnie odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około 20-30 minut.

    Piekarnik elektryczny rozgrzewamy do 180 stopni. Grzanie góra-dół bez termoobiegu.



    Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepany jajkiem i wsadzamy do piekarnika.

    Pieczemy je przez około 25-30 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i jeszcze na około 10 minut pozostawiamy w blaszce, a po tym czasie wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia.

    Bułeczki nawet na trzeci dzień były miękkie i bardzo świeże :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowena drożdżachbułki słodkiena zasmażcemleczne bułkijapońskie bułeczkijapońskie mlecznejapońskie bułkiz zasmażkątangzhongzasmażka tangzhong

Komentarze

Podobne przepisy

Mleczne bułeczki

Dodane przez: Anyzkowo

Mleczne bułeczki

Pyszne bułeczki na śniadanie !Wystarczy...

Mleczne mini bułeczki z jagodami i cukrem

Dodane przez: Martyna1991

Mleczne mini bułeczki z jagodami i cukrem

Delikatne, mleczne bułeczki wypełnione...

Mega puszyste bułeczki maślane

Dodane przez: joanna30

Mega puszyste bułeczki maślane

Niebywale puchate, wilgotne i mega...

bułeczki

Dodane przez: capri

szwajcarskie bułeczki mleczne

Wypiekane 1 sierpnia przez Szwajcarów,...

mleczne bułeczki

Dodane przez: iziona

Mleczne bułeczki

Bułeczki idealne na niedzielne...

bułeczki z rodzynkami

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Mleczne bułeczki z rodzynkami

Bułeczki są bardzo puszyste , mleczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE