Sushi uramaki

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Uramaki, czyli sushi z ryżem na wierzchu, a glonem nori w środku :)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 szt prasowanych glonów nori
    100 g ryżu
    sos do ryżu:
    2 łyżki octu ryżowego
    1/2 łyżeczka cukru
    1/3 łyżeczki soli

    dodatki:
    grzyby shitake
    łosoś wędzony
    serek philelphia
    ogórek
    paluszki surimi
    czarny sezam

    do podania:
    sos teryiaki
    marynowany imbir
    pasta wasabi
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sushi

Sushi uramaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w 3/4 szklanki wody. Składniki sosu podgrzać do rozpuszczenia, dodać do ryżu, wymieszać i całość wystudzić.
  • W łososiu z paluszkami surimi 2. Na macie rozłożyć folię spożywczą, na foli rozłożyć plastry łososia, na to ryż i arkusz nori. Wzdłuż dłuższego brzegu rozłożyć paluszki surimi, ogórka i serek philadelphia. Zwinąć przy pomocy matu i folii, a następnie pokropić w 1,5 centymetrowe krążki.
  • Z grzybami shitake 3. Na macie rozłożyć arkusz nori, na nim ryż, posypać sezamem, przykryć folią spożywczą, docisnąć i odwrócić ryżem do spodu. Wzdłuż dłuższego brzegu rozłożyć grzyby shitake, ogórka i serek philadelphia. Zwinąć przy pomocy maty i folii, a następnie pokropić w 1,5 centymetrowe krążki.
  • 4. Podawać z sosem teryiaki, pastą wasabi i marynowanym imbirem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarny sezam Grzyby Nori

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować