Kurczak po japońsku

4.48 (156 ocen)

Kuchnia japońska charakteryzuję się przyrządzaniem potraw w prosty sposób. Rzadko spotykamy się z długotrwałą obróbką termiczną. Przyprawy dodawana są zazwyczaj pod koniec, aby cieszyć się ich aromatem. Ten kurczak ma słodko-ostry smak. Na pewno zachwyci Was smakiem.

Składniki:

  • • 300g piersi z kurczaka,
    • 1 duży ząbek czosnku,
    • 1 czubata łyżeczka świeżo utartego imbiru,
    • 2 łyżki pikantnego ketchupu,
    • 4 łyżki sherry (lub innego wina wzmacnianego),
    • 1 łyżka sosu sojowego,
    • ¼ łyżeczki kolendry,
    • Szczypta pieprzu,
    • 2 łyżki oleju do smażenia (najlepiej kokosowego lub z orzechów ziemnych, ale może być też zwykły),
    • sól
Wystaw ocenę:

4.48 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak po japońsku 1. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w małe, cienkie paski.

  • Kurczak po japońsku 2. Przygotowujemy sos: ketchup, sos sojowy, wino, kolendrę i pieprz mieszamy ze sobą i odstawiamy.
  • Kurczak po japońsku 3. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso, mieszamy. Dodajemy imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy razem na mocnym ogniu przez 5 minut co jakiś czas mieszając.
  • Kurczak po japońsku 4. Wówczas dodajemy sos, mieszamy i smażymy razem 2 minuty. Sos powinien zrobić się bardzo gęsty i dokładnie oblepić mięso. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Kurczak po japońsku 5. Kurczaka podajemy z prażynkami krewetkowymi. Można podać go również z ryżem.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska Orientalna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować