Truskawki w syropie (na zimę)

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne truskawki w syropie na zimę z domowych truskawek które mam w swoim ogrodzie, idealne do deserów, ja lubię wyjadać je zimą prosto ze słoiczka. Najlepiej użyć truskawek jednakowej wielkości.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg truskawek jednakowej wielkości
    1 l wody niegazowanej
    2 szklanki cukru kryształu
    sok z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Sok

Truskawki w syropie (na zimę) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć a następnie usunąć szypułki. Do garnka wlać wodę i wsypać 2 szklanki cukru, gotować około 30 minut na syrop. Ściągnąć z ognia i dodać sok z cytryny.
  • 2. Do suchych i czystych słoiczków nałożyć truskawki i zalać gorącym syropem.
  • 3. Do garnka wlać wodę i wyłożyć ściereczką kuchenną, gdy woda zacznie wrzeć poukładać słoiczki. Pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania.
  • 4. Po 5 minutach wyciągnąć słoiczki z garnka i odstawić na deskę kuchenną. Zimne truskawki w syropie wynieść w ciemne i chłodne miejsce.

Porady

Z podanej porcji wyszło mi 10 małych słoiczków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sok z cytryny Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować