Truskawki w syropie

  • wyświetlono: 809 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Moja rodzina uwielbia tak przygotowane truskawki. Zimową porą idealne do deserów, ciast. Tak przygotowana zalewa wystarcza na około 70 dag truskawek.

  • 5 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:
Truskawki, najlepiej jednakowej wielkości
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Truskawki w syropie

  • 1. Wykonanie: truskawki oczyścić, ułożyć w słoikach. Wodę, cukier i sok z cytryny zagotować, przestudzić, zalać truskawki w słoikach, odstawić na 1 godzinę. Następnie słoiki zakręcić, wstawić do garnka o podwójnym dnie, zagotować i gotować około 5 minut. Gorące wyjąć, odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.

Porady

1.sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkizdrowy desersok z cytryny.1.domowe przetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Brzoskwinie w syropie

Dodane przez: joanna30

Brzoskwinie w syropie

O wiele zdrowsze i tańsze niż te...

Gruszki z cytryną w syropie

Dodane przez: alaaa

Gruszki z cytryną w syropie

Gruszki w syropie w zimie ale nie...

Dynia w syropie

Dodane przez: diandra26

Dynia w syropie

Dynia w syropie jest równie smaczna...

Wiśnie w syropie

Dodane przez: czarrna

Wiśnie drylowane w syropie

Wiśnie w syropie - idealne do ciast...

brzoskwinie w syropie

Dodane przez: kucharkaedi

Brzoskwinie w syropie

Domowe brzoskwinie w syropie to...

.

Dodane przez: Anitka0804

Śliwki w syropie

Wspaniałe owoce zanużone w lekkim...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE