Truskawki w syropie na zimę

  • wyświetlono: 16013 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Truskawki w syropie doskonale sprawdzą sie zimową porą. Owoce można wykorzystac do deserów, placków lub wypieków. Syrop natomiast doskonale smakuje rozrobiony wodą jako smaczny napój. Dzięki dodatkowi cytryny i kwasku owoce jak i syrop nie są mdłe a lekko kwaskowe i wyraziste.

Kloruś
  • 4 porcje
  • 45min

Składniki

(na 4 litrowe słoiki)
Truskawki
1,6l wody
800g cukru
4 łyżeczki kwasku cytrynowego
4 plastry cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Truskawki w syropie na zimę

  • 1. Owoce myjemy i odszypułkowujemy. Najlepiej w ramach słoika wybrać owoce podobnej wielkości. Truskawki okładamy luźno w słoiku do ¾ jego wysokości. Na wierzch układamy plasterek cytryny bez skórki i białego miąższu. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier oraz kwasek cytrynowy. Ciepłym syropem zalewamy owoce. Pasteryzujemy przez 20 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcilatoTruskawkicytrynaPrzetworytruskawki_przepistruskawki na zimętruskawki w syropie

Komentarze

Podobne przepisy

Kurki w solance

Dodane przez: Jola66

Kurki w solance na zimę

Pasteryzacja grzybów w solance...

Pomidory w zalewie na zimę

Dodane przez: Gregorhspeed

Pomidory w zalewie na zimę

Przygotowując pomidory w zalewie...

Bób w słoikach na zimę

Dodane przez: kamilab

Bób w słoikach na zimę

Z powodu braku miejsca w zamrażalniku...

image-1hiufja

Dodane przez: Marica738

Buraczki w zalewie na zimę

Przepis zapożyczony od cioci z...

Truskawki

Dodane przez: czarrna

Truskawki na zimę

W tym roku robiłam je po raz pierwszy...

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę

Dodane przez: edytaha

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę

W sezonie, kiedy fasolka jest najsmaczniejsza...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE