Gruszki w syropie na zimę

4.5 (181 ocen)

Gruszki na zimę bez dodatku octu, pachnące cynamonem i goździkami. Wspaniale smakują podane na deser z odrobinką śmietanki lub sosu czekoladowego, posypane orzechami. Stanowią idealny dodatek do wszelkiego rodzaju ciast.

Składniki:

  • SKŁADNIKI na ok. 7 słoików o pojemności 0,9 litra:
    Twarde gruszki
    kwasek cytrynowy
    ZALEWA:
    1 litr wody, w której gotowały się gruszki
    2 szklanki cukru
    3 ziarna ziela angielskiego
    4 goździki
    kawałek kory cynamonu
    kawałek skórki z porządnie wyszorowanej cytryny
    1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Gruszki w syropie na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osączone z wody słoiki i nakrętki ustawić na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pasteryzować przez 15 minut w temperaturze 110 stopni z termo obiegiem.
  • 2. Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
    Przygotowane połówki wkładać od razu do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym.
  • 3. W garnku zagotować tyle wody, żeby o ile to możliwe, zmieściły się wszystkie owoce na raz.
    Gruszki włożyć do wrzątku i obgotować przez 5-10 minut, tyle tylko, żeby zrobiły się nieco elastyczne i łatwiej dały układać w słoikach. Powinny pozostać twarde!
  • 4. Owoce wyjąć, osączyć, przestudzić i ułożyć w słoikach.
    Odmierzyć wodę, w której blanszowały się gruszki, dodać pozostałe składniki w ilościach proporcjonalnych do ilości wody, zalewę doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut (ja gotowałam tyle czasu, ile zajęło mi układanie gruszek w słoikach).
  • 5. Gorącym syropem zalać owoce, słoiki zakręcić.
    Pasteryzować 20 minut od chwili zagotowania, wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
    Przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować