Gruszki na zimę bez dodatku octu, pachnące cynamonem i goździkami. Wspaniale smakują podane na deser z odrobinką śmietanki lub sosu czekoladowego, posypane orzechami. Stanowią idealny dodatek do wszelkiego rodzaju ciast.
Składniki:
SKŁADNIKI na ok. 7 słoików o pojemności 0,9 litra:
Twarde gruszki
kwasek cytrynowy
ZALEWA:
1 litr wody, w której gotowały się gruszki
2 szklanki cukru
3 ziarna ziela angielskiego
4 goździki
kawałek kory cynamonu
kawałek skórki z porządnie wyszorowanej cytryny
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Gruszki w syropie na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i osączone z wody słoiki i nakrętki ustawić na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pasteryzować przez 15 minut w temperaturze 110 stopni z termo obiegiem.
2.Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
Przygotowane połówki wkładać od razu do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym.
3.W garnku zagotować tyle wody, żeby o ile to możliwe, zmieściły się wszystkie owoce na raz.
Gruszki włożyć do wrzątku i obgotować przez 5-10 minut, tyle tylko, żeby zrobiły się nieco elastyczne i łatwiej dały układać w słoikach. Powinny pozostać twarde!
4.Owoce wyjąć, osączyć, przestudzić i ułożyć w słoikach.
Odmierzyć wodę, w której blanszowały się gruszki, dodać pozostałe składniki w ilościach proporcjonalnych do ilości wody, zalewę doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut (ja gotowałam tyle czasu, ile zajęło mi układanie gruszek w słoikach).
5.Gorącym syropem zalać owoce, słoiki zakręcić.
Pasteryzować 20 minut od chwili zagotowania, wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
Przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Komentarze