Sok z malin tradycyjny

4.93 (188 ocen)

  • 30 min

Taki sok przygotowywała moja babcia. Jest pyszny i słodki, cukru musi być naprawdę dużo, żeby sok nie zaczął fermentować.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg malin świeżych
    1 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.93 (188 ocen)

Sok z malin tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny przbrać i oczyśćić. Do dużego, czystego, suchego słoika wkładać owoce warstwami. Każdą przysypać cukrem. Gdy skladniki się skończą, słoik przykryć lnianą ściereczką koniecznie trzeba zabezpieczyć ją gumką, żeby się nie zsuneła. Słój odstawić i nakryć ręcznikiem, aby do malin nie dochodziło światło. Zostawić na 4 dni. Po tym czasie zlać sok, dokładnie odciskając maliny. Następnie cały płyn przecedzić przez gęste sitko, żeby pozbyć się pestek. Przelać do małych słoiczków, szczelnie zakręcić i pasteryzować 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Sok malinowy Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pasteryzacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować