Racuchy drożdżowe z bananami

4.45 (199 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Do racuchów możesz dodać też rodzynki. Smakują pysznie na ciepło i na zimno

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • o 30g drożdży,
    o 1,5 szklanki ciepłego mleka,
    o 1 jajko,
    o 500g mąki,
    o 2 łyżki cukru,
    o szczypta soli,
    o 2 banany,
Wystaw ocenę:

4.45 (199 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Racuchy drożdżowe z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Do miski wsyp mąkę i sól, wymieszaj. W mące zrób dołek, wkrusz tam drożdże i zasyp je cukrem. Zalej je ½ szklanki mleka. Miskę przykryj i odstaw na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. 2 banany obierz i pokrój w kostkę.
    Po tym czasie dodaj jajko i resztę mleka. Wymieszaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Dodaj banany i krótko wymieszaj. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do podrośnięcia. Podczas wyrastania ciasto przykryj ściereczką.
    Podrośnięte ciasto przemieszaj łyżką.
    Rozgrzej tłuszcz do smażenia do 170 stopni. Łyżkę maczaj w gorącym tłuszczu i nabieraj porcję ciasta. Formuj racuchy. Smaż je na rumiano z obu stron. Racuchy odsączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować