Racuchy drożdżowe z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Do miski wsyp mąkę i sól, wymieszaj. W mące zrób dołek, wkrusz tam drożdże i zasyp je cukrem. Zalej je ½ szklanki mleka. Miskę przykryj i odstaw na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. 2 banany obierz i pokrój w kostkę.
Po tym czasie dodaj jajko i resztę mleka. Wymieszaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Dodaj banany i krótko wymieszaj. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do podrośnięcia. Podczas wyrastania ciasto przykryj ściereczką.
Podrośnięte ciasto przemieszaj łyżką.
Rozgrzej tłuszcz do smażenia do 170 stopni. Łyżkę maczaj w gorącym tłuszczu i nabieraj porcję ciasta. Formuj racuchy. Smaż je na rumiano z obu stron. Racuchy odsączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Komentarze