Tyle razy już robiłam te racuchy, takie podstawowe, bez dodatków, a ciągle zapominałam im zrobić zdjęcia i opublikować. Takie proste, a może są jeszcze osoby które nie wiedzą jak je zrobić, przybywam z pomocą :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Zaczyn:
20 g drożdży świeżych
1/2 łyżki cukru
3/4 szkl ciepłego mleka
Ciasto:
1 i 1/2 szkl mąki pszennej
1 jajko kl M
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżki cukru zwykłego
szczypta soli
ewentualnie do rozrzedzenia ciasta jeszcze 1/4 szkl letniego mleka
Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku z cukrem i pozwalamy im wyrosnąć pod ściereczką.
2. Do miski dajemy mąkę pszenną z jajkiem, cukrem i szczyptą soli.
3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do miski z mąką i mieszamy całość dokładnie aby nie było grudek.
Aby racuszki były lekkie i puszyste ciasto musi być nie za gęste. Każda mąka ma inną wilgotność i być może, będzie potrzebne dolewanie mleka w trakcie mieszania aby uzyskać lżejszą konsystencję.
Wymieszane ciasto odstawiamy przykryte folią lub ściereczką do podwojenia objętości.
4. Po wyrośnięciu smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju. Podajemy posypane cukrem lub cukrem pudrem. Smacznego !
Komentarze