Racuchy pampuchy tradycyjne

4.28 (206 ocen)

  • 40 min

Zapewne wszyscy je uwielbiamy, oprószone cukrem pudrem, jeszcze ciepłe rozpływające się w ustach. Oto kolejny przepis z rodzinnego archiwum, pamiętam jak moja babcia smażyła ich mnóstwo, kiedy z kuzynem przyjeżdżaliśmy w wakacyjne dni i nie tylko. Kolejny przepis dzięki, któremu wracam do beztroskie

  • 40 min

Składniki:

  • Racuchy pampuchy składniki:

    mąka pszenna 300 g typ 480
    mleko ciepłe 400 ml
    drożdże świeże 50 g
    cukier 3 łyżki
    sól szczypta
    jajko 1
    ponadto: olej do smażenia, cukier puder do posypania racuchów.
Wystaw ocenę:

4.28 (206 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy pampuchy tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    Zaczyn drożdżowy: w misce rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem, mąką 2 łyżki, 100 ml ciepłego mleka. Rozetrzeć na gładko. Pozostawić na 20 minut, w ciepłe miejsce, aby wyrosły do podwojenia swojej objętości.
    Do dużej misy przesiać mąkę, dodać pozostałą ilość mleka, roztłuczone jajo, sól, i zaczyn. Dokładnie wymieszać, za pomocą drewnianej łyżki.
    Pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    Olej rozgrzać na patelni, łyżką nakładać dowolną wielkość. ( Ja nakładam za pomocą dwóch łyżek naprzemiennie, które trzymam w miseczce z zimną wodą, co zapobiega przywieraniu cista do łyżki.Przed nałożeniem ciasta, należy mocną ją wstrząsnąć, żeby pozbyć się ociekającej wody).
    Smażyć na złoty kolor, z obu stron.
    Odsączyć na ręczniku papierowym usmażone placuszki, z nadmiaru tłuszczu.
    Lekko ostudzone obficie oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować