Tort z białek z nutellą

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Łatwe, niedrogie i bardzo smaczne ciasto

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ciasto:
    10 białek
    8 łyżek cukru
    10 łyżek mąki
    10 łyżek oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    do przełożenia:
    nutella
    do dekoracji:
    cukier puder
    gotowe ozdoby z czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy

Tort z białek z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Do piany z białek partiami dodawać mąkę z proszkiem i olej, delikatnie mieszając.
    Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem i upiec 4 cienkie blaty, w temp. 180°C ok. 15 min.
    Nutellę lekko podgrzać w kąpieli wodnej i przełożyć nią poszczególne blaty, odstawić do stężenia.
    Wierzch tortu oprószyć cukrem pudrem i ozdobić wg własnej inwencji.

Porady

Zamiast nutelli można użyć podgrzanych powideł, a jeszcze lepiej smakuje jeśli powidła wymieszamy z roztopioną czekoladą i mielonymi orzechami włoskimi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella Czekolada deserowa Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (164 ocen)

tort z nutellą

4.5 (164 ocen)

Tort z nutellą

celkapatelka Pyszny tort 1 godz. 15 min

To może cię zainteresować