Babka z białek

4.82 (174 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taką babkę możemy upiec, gdy zastaną nam białka np. z pieczenia pączków czy faworków. Jest puszysta i z tego przepisu zawsze się udaje.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    6 białek
    1 szklanka cukru
    3 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki ciepłego mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    25 dag masła lub margaryny
    1 cukier waniliowy
    10 dag rodzynek
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    masło do posmarowania formy
    bułka tarta do posypania formy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.82 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Babka z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upieczoną studzimy i wyjmujemy z formy. Oprószamy cukrem pudrem i kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.
  • 2. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy.
  • 3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Następnie na przemian dodajemy ostudzone masło lub margarynę, ciepłe mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy.
  • 4. Ciasto przekładamy do formy keksówki o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm posmarowanej masłem i posypanej obficie bułką tartą.
  • 5. Ciasto pieczemy do ładnego zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 12 sporych porcji. Zamiast smarować foremkę można wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Rodzynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować