Ciasto z białek

4.63 (212 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest bardzo smaczne. Dodatkową jego zaletą jest to, że szybko się robi. Dodając polewę czekoladową i orzechy staje się niezwykle atrakcyjny. Po ukrojeniu kawałka gwarantuje efekt "wow". Mój ulubiony wypiek na pracowite dni. Polecam i zachęcam do komentowania.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 białek
    1 szklanka oleju
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    DODATKOWO:
    3 łyżki wiórków kokosowych
    3 łyżki maku
    1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

4.63 (212 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z białek 1. Białka ubić, dodać cukier, a następie porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Powstałe ciasto podzielić na 3 części:
    - do I części dodać 3 łyżki wiórków kokosowych;
    - do II części dodać 3 łyżki maku;
    - do III części dodać 1 łyżkę kakao.
  • Ciasto z białek 2. Ostatnia rzecz to wylanie poszczególnych części do wąskiej blaszki jedno na drogie (w dowolnej kolejności) . Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

1. Można dodać do ubitych białek żółtka - ja tak robię, ponieważ nie lubi, gdy coś w kuchni się marnuje. 2. Spotkałam się także z wersją tego ciasta IV częściową. Do IV części dodaje się 0,5 czerwonego kisielu. Dla dzieci byłaby to z pewnością bardziej atrakcyjna wersja.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować