Kokosanki z białek

  • wyświetlono: 8719 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 1

Kokosanki są idealnym pomysłem na wykorzystanie białek, które nie raz nam zostają po sporządzaniu innych przysmaków. Ciasteczka mają wilgotny środek i chrupiący wierzch. Przepis na kokosanki z białek to prosty smakołyk, który zadowoli każdego łasucha.

DSC_3803k
  • 5 porcje
  • 25min
  • Łatwy

Składniki

(16 sztuk)
120 g wiórków kokosowych
2 białka
40 g cukru
40 g masła
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Kokosanki z białek

  • 1. Wiórki umieścić w misce, zalać roztopionym masłem i wymieszać tak, aby wszystkie były nim oblepione.
    Białka z solą ubić na sztywną pianę i nie zaprzestając ubijania - powoli łączyć z cukrem. Na końcu wsypać mąkę.
    Połowę białek dodać do wiórków i delikatnie wymieszać.
    Gdy masa będzie jednolita - połączyć z resztą białek.
    Za pomocą wilgotnych dłoni formować kulki (mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego) i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    (Czasami używam szprycy do kremu - efekt na zdjęciach.)
    Kokosanki z białek piec około 15 minut w 180 stopniach.
    (Piekarnik należy uprzednio rozgrzać. Upieczone ciastka powinny być zarumienione. Wiórki na zewnątrz stwardnieją podczas stygnięcia.)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastkakokosbiałkakokosankiwiórki

Komentarze

Podobne przepisy

KOKOSANKI

Dodane przez: diana09

KOKOSANKI

W SAM RAZ DLA MIŁOŚNIKÓW WIÓREK...

Dodane przez: PolskaGotuje

Adwentowe ciasteczka z białek

Nadszedł Adwent a z nim czas na...

Kokosanki

Dodane przez: Doliores

Kokosanki

Szybkie, pyszne i bardzo kokosowe...

Kokosanki

Dodane przez: aga888

Kokosanki

Proste i szybkie ciasteczka dla...

Kokosanki

Dodane przez: katarzyna wójcicka

Kokosanki

Ulubione ciastka moich trzech pociech.

Kokosanki kudłate

Dodane przez: atusia

Kudłate kokosanki

Proste i szybkie ciasteczka. Chrupiące...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE