TORT PIERNIKOWY z kremem orzechowym, nasączony miodem pitnym Trójniakiem

  • wyświetlono: 633 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Tort można powiedzieć, że robi się przez ok. 6 tygodni, bo tyle dojrzewa piernik. Tort idealny na Boże Narodzenie i już koniec października, początek listopada należy rozpocząć robienie piernika. Sam tort jest obłędny, fantastyczny, delikatne płatki piernika przełożone lekkim kremem orzechowym, przełamane smakiem miodu pitnego. Ja osobiście robię ten tort na Boże Narodzenie i jest on już tradycją w naszym domu, a to, że wszyscy szczególnie na niego czekają to już inna historia...

IMG_20180227_124630_300
  • 12 porcje
  • 60min
  • Trudny

Składniki

Składniki na piernik:
500ml miodu np. wielokwiatowy naturalny
1 szklanka cukru
1 kg mąki
250g masła
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki mleka
0,5 łyżeczki soli
Przyprawa do piernika opakowanie, ale uwaga! bez mąki ( czytaj etykiety) najlepiej np. Kotanyi
Krem orzechowy:
170g cukru pudru
200g masła o temp. pokojowej
150g orzechów drobno zmielonych
3 żółtka temp. pokojowa
1 duży cukier wanilinowy
1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18%- temp. pokojowa
sok z połowy cytryny
250g serka mascarpone temp. pokojowa

Do nasączenia blatów Miód Pitny Trójniak
Dżem lub konfitura z czarnej porzeczki inna nie będzie na tyle kwaśna, żeby przełamać słodki smak

Sposób przygotowania przepisu:

TORT PIERNIKOWY z kremem orzechowym, nasączony miodem pitnym Trójniakiem

  • Przygotowanie piernika1. Rozpoczynamy od przygotowania piernika, który w stanie surowym spędzi w lodówce najlepiej min. 6 tygodni. Tydzień przed Wigilią wypiekamy blaty, dzień przed Wigilią przekładamy kremem i składamy tort.

    Miód, cukier, masło zagotować- dobrze wystudzić
  • Poernik w trakcie przygotowania2. Do masy dodać jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sól.
  • Mieszanie składników3. Dobrze wymieszać np. robotem z końcówką to gęstych mas, ponieważ ciasto jest dosyć gęste. Przełożyć do np. emaliowanego dużego garnka z pokrywką i wstawić do lodówki na ok. 4-6 tygodni. Ciasto będzie twardnieć i gęstnieć do konsystencji plasteliny.
  • Pieczenie blatów piernika4. Tydzień przed Wigilią, ciasto porcjujemy. Zazwyczaj z takiej ilości ciasta powstaje tort i jeszcze ciasteczka pierniczki. Można parę ciastek pokruszonych zostawić w słoiku przyda się w ciągu roku do np. ryby z sosem piernikowym lub do deserów.
    Wałkujemy krążki piernika na dowolny wymiar np. 26cm średnicy. Ważne, aby rozwałkować je bardzo cieniutko np. 3-4 mm, ponieważ ciasto bardzo szybko rośnie. Zazwyczaj tort robie z 6-8 blatów. Rozgrzać piekarnik 170st. przygotować 6-8 blatów, najlepiej dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na moją blache mieści sie tylko jeden blat dlatego upieczony wyciągam i na drugiej blaszce surowy wkładam do piekarnika i tak co chwile do upieczenia wszystkich. Blaty pieką sie ok. 4min. należy pilnować, aby sie nie spaliły. Zróbmy zawsze jeden na próbe, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Upieczone blaty, wystudzone przekładam papierem , układam jedem na drugim i szczelnie owijam folią spożywczą. na tydzień w chłodne miejsce.
  • Robienie kremu.5. Dzień przed Wigilią robimy krem i składamy tort.

    Przygotowanie kremu orzechowego:
    1. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
    2. Pojedynczo dodawać żółtka i ucierać mikserem, dodać orzechy.
    3. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i serkiem mascarpone.
    4. Do masy maślanej powoli, partiami dodawać masę śmietanową i mieszać na niskich obrotach mikserem.
  • Przekładanie kremem6. Przygotuj blaty piernikowe upieczone tydzień wcześniej. Każdy nasącz/posmaruj miodem pitnym, posmaruj dżemem porzeczkowym (lub co drugi blat dżemem) nakładaj krem orzechowy ok. 0,5 cm. i powtarzaj czynność, aż powstanie tort z 6-8 blatów. Pozostałym kremem posmaruj cały tort i obsyp mielonymi orzechami.
  • Gotowy tort piernikowy7. Tort ozdabiaj wg. uznania. Możesz polać go gorzka czekoladą i przyozdobić pierniczkami. Rozbudź wyobraźnie i zrób tort arcydzieło!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortkrempiernikORZECHmiód pitnytrójniak

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto orzechowe z kremem

Dodane przez: e-jola1

Ciasto orzechowe z kremem

Pyszne orzechowe ciasto z budyniową...

rolada

Dodane przez: viki2903

Rolada piernikowa z kremem pomarańczowym

Pyszne korzenne ciasto z orzeźwiającym...

Tort z kremem truskawkowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Tort z kremem truskawkowym

Tort w kształcie serca umili rodzinne...

Tort piernikowy

Dodane przez: bienpyt

Tort piernikowy

Ciasto z dodatkiem przyprawy piernikowej,...

Ciasto orzechowe z kremem

Dodane przez: Skotka

Ciasto orzechowe z kremem

Kruche ciasto z winnym dżemem,...

Tort piernikowo-marchewkowy z nutą pomarańczy

Dodane przez: Bo-Bożena

Tort piernikowo-marchewkowy z nutą pomarańczy

Pyszne, aromatyczne, wilgotne ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE