Torcik piernikowy z mascarpone i galaretką z mango i pomarańczy

  • wyświetlono: 328 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Taki właśnie torcik jest dla mnie kwintesencją smaków i aromatów jakie niesie ze sobą ten magiczny czas. Oj jak bardzo chciało by się zamknąć takie połączenie w szklanym słoiku i otwierać wtedy, kiedy mamy gorsze dni. Aromat pomarańczy, słodkie mango, przyprawy do piernika, krem czekoladowy! Takie aromaty wywołują na mojej buzi uśmiech. Śmieszne to może, ale kiedy robiłam ten torcik pokątnie uśmiechałam się sama do siebie. Wiem, że tort będzie stał obowiązkowo na naszym rodzinnym stole.

32
  • 20 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt piernikowy:
100 g masła
2 łyżki miodu
250 ml mleka 3,2%
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
3 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody

Krem czekoladowy:
1 szklanka śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2,5 łyżki cukru pudru
260 g mlecznej czekolady

Galaretka mango - pomarańcza:
1 duże mango
1 pomarańcza
1,5 opakowania galaretki pomarańczowej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Torcik piernikowy z mascarpone i galaretką z mango i pomarańczy

  • 1. Biszkopt piernikowy:
    Do rondelka wkładamy kawałki masła, miód, przyprawę do piernika i kakao. Podgrzewamy tak, aż wszystko się rozpuści tworząc gładką masę. Rondelek zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i energicznie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wbijamy jajka i mieszamy trzepaczką. Mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą w osobnej misce. Do suchych produktów wlewamy mleko z jajkami i na wolnych obrotach miksujemy mikserem. Gotową masę wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku (funkcja góra-dół) przez 30-35 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej i warto obserwować ciasto. Najlepiej piec do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Po przestudzeniu ścinamy górę piernika i kruszymy do miski. Resztę ciasta dzielimy na dwa blaty.
    Krem czekoladowy z mascarpone:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i czekoladą. Następnie na najmniejszych obrotach łączymy śmietankę z mascarpone.
    Galaretka mango-pomarańcza:
    Z pomarańczy wyciskamy sok. Mango obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i blend ujemy na gładki mus. Owoce zagotowujemy w rondelku. Wsypujemy galaretkę, energicznie mieszamy. Odstawiamy do stężenia.
    Złożenie ciasta:
    W tortownicy układamy jeden blat piernikowego biszkopta. Następnie rozsmarowujemy połowę czekoladowego kremu, przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na piernik wylewamy tężejącą galaretkę. Ponownie tortownicę wstawiamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki. Ostatnią warstwą tortu jest reszta kremu czekoladowego oraz rozsypane pokruszone resztki biszkoptu. Torcik chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc. Wierch dekorujemy kawałkami pomarańczy, laskami cynamonu i gwiazdkami anyżu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastopiernikmangopomarańczaDeserdo kawykrem czekoladowydomowy torttort piernikowykrem piernikowygalaretka z mango
 

Komentarze

Podobne przepisy

Mini torciki kokosowe z owocami i krystaliczną galaretką

Dodane przez: 2milutka

Mini torciki kokosowe z owocami i krystaliczną...

Pełnia lata, aż prosi się by wykorzystać...

Torcik śmietanowy z musem z dyni i mango

Dodane przez: beciiaaa

Torcik śmietanowy z musem z dyni i mango

Pyszny torcik śmietanowy z musem...

tort biszkoptowy  z masą śmietanową z mascarpone i słodkościami

Dodane przez: majka190382

TORCIK BISZKOPTOWY Z MASĄ ŚMIETANOWĄ Z MASCARPONE...

Taki torcik przygotowałam dla syna...

Ciasto z malinami i galaretką

Dodane przez: bogusia82

Ciasto z malinami i galaretką

Placek z malinami to bardzo smaczne...

Ciasto francuskie z mascarpone i pomarańczami

Dodane przez: cucinare

Ciasto francuskie z mascarpone i pomarańczami

Idealny deser do przygotowania...

image-19y0rwb

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto z delicjami i galaretką

Ja i moje dzieci uwielbiamy to...