Tort piernikowy z marcepanem

  • wyświetlono: 120 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tort piernikowy z masą marcepanową oraz żurawiną

P6221168
  • 12 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki octu
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g przyprawy do piernika
4 łyżki oleju
szczypta soli
Masa:
200 g masy marcepanowej
300 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
Dodatkowo:
konfitura z żurawiny
świeża żurawina
kostka gorzkiej czekolady
inne dekoracje

Sposób przygotowania przepisu:

Tort piernikowy z marcepanem

  • 1. Biszkopt:
    I- część: mieszamy mikserem
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.

    II-część: mieszamy łyżką drewnianą
    W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia.
    Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy.


    Masa marcepanowa:
    Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy masę marcepanową. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2-3 godz., a najlepiej przez całą noc.
    Do mocno schłodzonej śmietanki z marcepanem dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę.


    Tort:
    Biszkopt przecinamy na 3 równe części.
    Na pierwszy blat biszkoptowy wykładamy 2 łyżki konfitury żurawinowej, a na niej rozsmarowujemy 1/3 masy marcepanowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, na którym również wykładamy 2 łyżki konfitury żurawinowej i rozsmarowujemy kolejną 1/3 porcji masy marcepanowej. Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym. Na wierzchu i na bokach rozsmarowujemy ostatnią porcję masy marcepanowej, a następnie rozprowadzamy je za pomocą szpatułki, obracając tort dookoła.
    Wierzch zdobimy według własnych upodobań - u mnie: świeża żurawina, starta na tarce gorzka czekolada, gałązki świerku, suszony plasterek pomarańczy oraz gwiazdki anyżu.
    Tort wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Przechowujemy w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Żurawinatortymarcepanpiernikiserek mascarponebiszkoptowez owocamimasa marcepanowabiszkopt piernikowyBOŻE NARODZENIE CIASTA

Komentarze

Podobne przepisy

Świąteczny tort piernikowy

Dodane przez: Anyzkowo

Świąteczny tort piernikowy

Tradycyjne ciasto piernikowe które...

Tort piernikowy z kremem orzechowym

Dodane przez: magmir81

TORT PIERNIKOWY z kremem orzechowym, nasączony...

Tort można powiedzieć, że robi...

Tort żurawinowo-piernikowy

Dodane przez: joanna30

Tort żurawinowo-piernikowy

Efektowny i delikatny tort będzie...

Ciasto marchewkowe z marcepanem

Dodane przez: juchab

Ciasto marchewkowe z marcepanem

Marchewkowy piernik z ulubioną...

Szarlotka z marcepanem

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Szarlotka z marcepanem

Marcepan to dla mnie idealny dodatek...

Tort piernikowo-makowy

Dodane przez: Promocja

Świąteczny tort piernikowo-makowy

Trudno sobie wyobrazić świąteczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE