Tort piernikowy z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Masa marcepanowa:
Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy masę marcepanową. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2-3 godz., a najlepiej przez całą noc.
Do mocno schłodzonej śmietanki z marcepanem dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę.
Tort:
Biszkopt przecinamy na 3 równe części.
Na pierwszy blat biszkoptowy wykładamy 2 łyżki konfitury żurawinowej, a na niej rozsmarowujemy 1/3 masy marcepanowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, na którym również wykładamy 2 łyżki konfitury żurawinowej i rozsmarowujemy kolejną 1/3 porcji masy marcepanowej. Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym. Na wierzchu i na bokach rozsmarowujemy ostatnią porcję masy marcepanowej, a następnie rozprowadzamy je za pomocą szpatułki, obracając tort dookoła.
Wierzch zdobimy według własnych upodobań - u mnie: świeża żurawina, starta na tarce gorzka czekolada, gałązki świerku, suszony plasterek pomarańczy oraz gwiazdki anyżu.
Tort wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze