Tort piernikowy z marcepanem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort piernikowy z masą marcepanową oraz żurawiną

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżeczki octu
    1 szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    40 g przyprawy do piernika
    4 łyżki oleju
    szczypta soli
    Masa:
    200 g masy marcepanowej
    300 ml śmietanki 30%
    250 g serka mascarpone
    Dodatkowo:
    konfitura z żurawiny
    świeża żurawina
    kostka gorzkiej czekolady
    inne dekoracje
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Piernik Biszkopty

Tort piernikowy z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    I- część: mieszamy mikserem
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.

    II-część: mieszamy łyżką drewnianą
    W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia.
    Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy.


    Masa marcepanowa:
    Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy masę marcepanową. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2-3 godz., a najlepiej przez całą noc.
    Do mocno schłodzonej śmietanki z marcepanem dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę.


    Tort:
    Biszkopt przecinamy na 3 równe części.
    Na pierwszy blat biszkoptowy wykładamy 2 łyżki konfitury żurawinowej, a na niej rozsmarowujemy 1/3 masy marcepanowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, na którym również wykładamy 2 łyżki konfitury żurawinowej i rozsmarowujemy kolejną 1/3 porcji masy marcepanowej. Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym. Na wierzchu i na bokach rozsmarowujemy ostatnią porcję masy marcepanowej, a następnie rozprowadzamy je za pomocą szpatułki, obracając tort dookoła.
    Wierzch zdobimy według własnych upodobań - u mnie: świeża żurawina, starta na tarce gorzka czekolada, gałązki świerku, suszony plasterek pomarańczy oraz gwiazdki anyżu.
    Tort wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować