Tort piernikowo-marchewkowy z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę , sodę , proszek do pieczenia , sól , przyprawę do piernika, cynamon wsypać do jednego naczynia i wymieszać . W drugim naczyniu ubić jaja z cukrem na puch , wlać olej chwilę ubijać , do masy jajecznej wsypać suche składniki dobrze wymieszać dodać startą marchewkę, skórkę pomarańczy i pokrojone orzechy , wymieszać . Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki w tortownicy o średnicy 23 cm . Piec w temp. 175*C, około 45-50minut
Po upieczeniu i wystudzeniu krążki przekroić na 2 blaty, nasączyć sokiem z pomarańczy.
2.Masa:
masło utrzeć z cukrem pudrem , dodać serek , roztopioną w mikrofali i wystudzona czekoladę , utrzeć , aromat pomarańczowy.
3.Krem podzielić na 4 części, przełożyć nasączone blaty , posmarować wierzch i boki tortu , posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze