Tort z kremem czekoladowym nasączony miodem pitnym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

W święta oprócz pierników, makówek i pomarańczy nie może zabraknąć czekolady, albo tortu czekoladowego. Kiedyś czekolada na święta była towarem luksusowym, dziś możemy uznać, że lekarstwem na chandrę i poprawę nastroju. Doskonale podtrzymamy nią dobry humor w święta i nie tylko, a mój tort mocno czekoladowy, poprawi nastrój na cały rok!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    200g mąki tortowej LUBELLA MĄKA PUSZYSTA typ.450
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    80g kakao
    szczypta soli
    225g masła
    225g cukru
    1 op. cukru wanilinowego
    4 jajka
    KREM:
    1 łyżeczka ekstraktu wanili
    200g czekolady gorzkiej
    250g masła
    375g cukru pudru
    POLEWA:
    250ml śmietanki kremówki
    300g czekolady min. 60% kakao
    1 łyżka masła
    czekolada do dekoracji
    Miód pitny Trójniak do nasączenia blatów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tort z kremem czekoladowym nasączony miodem pitnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort czekoladowy 1. Piekarnik rozgrzać do 180'C, przygotować tortownicę o średnicy 18cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
    1.Mąkę Lubella, połączyć w misce z proszkiem do pieczenia, kakao oraz szczyptą soli.
    2. Białka jaj oddzielić od żółtek. Miękkie masło zmiksować z połową cukru oraz cukrem wanilinowym, stopniowo dodawać żółtka. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę.
    3. Masę maślaną połączyć z ubitymi białkami, dodać partiami suche składniki połączyć i przełożyć do formy. Piec ok 30min. ostudzić i przekroić na 3 blaty.
    KREM:
    1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z ekstraktem z wanilii i ostudzić. Wmieszać do masy maślanej.
    POLEWA:
    Śmietankę doprowadzić do wrzenia. Czekoladę połamać i umieścić w metalowej misce, wlać śmietankę i odstawić na 1 minute. Dodać masło, połączyć i odstawić do ostygnięcia.

    SKŁADANIE TORTU:
    Każdy blat nasączyć miodem pitnym i przekładać kremem. Wierzch i boki posmarować polewą. Wstawić do lodówki na minimum 2 godz. Przed podaniem udekorować pokruszonymi piernikami i starta czekoladą.

Porady

Do ciasta w trakcie robienia, można dodać przyprawe do piernika, wtedy uzyskamy tort o smaku piernika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować