Tort z kremem czekoladowym nasączony miodem pitnym

  • wyświetlono: 159 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

W święta oprócz pierników, makówek i pomarańczy nie może zabraknąć czekolady, albo tortu czekoladowego. Kiedyś czekolada na święta była towarem luksusowym, dziś możemy uznać, że lekarstwem na chandrę i poprawę nastroju. Doskonale podtrzymamy nią dobry humor w święta i nie tylko, a mój tort mocno czekoladowy, poprawi nastrój na cały rok!

IMG_20180227_124630_300
  • 12 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

CIASTO:
200g mąki tortowej LUBELLA MĄKA PUSZYSTA typ.450
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g kakao
szczypta soli
225g masła
225g cukru
1 op. cukru wanilinowego
4 jajka
KREM:
1 łyżeczka ekstraktu wanili
200g czekolady gorzkiej
250g masła
375g cukru pudru
POLEWA:
250ml śmietanki kremówki
300g czekolady min. 60% kakao
1 łyżka masła
czekolada do dekoracji
Miód pitny Trójniak do nasączenia blatów

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort z kremem czekoladowym nasączony miodem pitnym

  • Tort czekoladowy1. Piekarnik rozgrzać do 180'C, przygotować tortownicę o średnicy 18cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
    1.Mąkę Lubella, połączyć w misce z proszkiem do pieczenia, kakao oraz szczyptą soli.
    2. Białka jaj oddzielić od żółtek. Miękkie masło zmiksować z połową cukru oraz cukrem wanilinowym, stopniowo dodawać żółtka. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę.
    3. Masę maślaną połączyć z ubitymi białkami, dodać partiami suche składniki połączyć i przełożyć do formy. Piec ok 30min. ostudzić i przekroić na 3 blaty.
    KREM:
    1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z ekstraktem z wanilii i ostudzić. Wmieszać do masy maślanej.
    POLEWA:
    Śmietankę doprowadzić do wrzenia. Czekoladę połamać i umieścić w metalowej misce, wlać śmietankę i odstawić na 1 minute. Dodać masło, połączyć i odstawić do ostygnięcia.

    SKŁADANIE TORTU:
    Każdy blat nasączyć miodem pitnym i przekładać kremem. Wierzch i boki posmarować polewą. Wstawić do lodówki na minimum 2 godz. Przed podaniem udekorować pokruszonymi piernikami i starta czekoladą.

Porady

Do ciasta w trakcie robienia, można dodać przyprawe do piernika, wtedy uzyskamy tort o smaku piernika.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Uwielbiam Święta z Lubellą
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tort z kremem truskawkowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Tort z kremem truskawkowym

Tort w kształcie serca umili rodzinne...

Nasączony syropem biszkopt twarogowy z rodzynkami

Dodane przez: JustKuchcik

Nasączony syropem biszkopt twarogowy z rodzynkami

Nawet z najprostszego biszkopta...

ciasto  czekoladowe

Dodane przez: adam

Ciasto czekoladowe z kremem

Ciasto czekoladowe może być podane...

Czekoladowe ciasto z kremem adwokatowym

Dodane przez: bogusia82

Czekoladowe ciasto z kremem adwokatowym

Pyszne ciasto z kremem budyniowym...

Ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny

Miękkie i mocno czekoladowe ciasto...

Czekoladowe ciasto z kremem kajmakowym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Czekoladowe ciasto z kremem kajmakowym

Zapraszam na bardzo pyszne ciasto,...