"Pijane" pierniczki z miodem pitnym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sekretem tych pierniczków jest dodatek miodu pitnego, a także odpowiedni czas leżakowania jeszcze surowego ciasta. Pierniczki bez obaw mogą jeść także dzieci, bowiem użyty alkohol wyparuje w trakcie dojrzewania i pieczenia ciasta.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 420 g mąki pszennej
    150 g miodu
    1/2 szklanki* miodu pitnego (dwójniak lub trójniak)
    100 g masła
    2 duże jajka
    2 łyżki cukru pudru
    1,5 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej mieszanki, ewentualnie sklepowej bez dodatku cukru)
    łyżeczka prawdziwego kakao
    łyżeczka sody oczyszczonej

    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Piernik Pierniczki Gwiazdki

"pijane" pierniczki z miodem pitnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski wraz z kakao, dodajemy cukier puder i sodę oczyszczoną, a następnie robimy wgłębienie.
  • 2. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z miodem, dodajemy miód pitny i przyprawę do piernika, mieszamy do momentu połączenia się składników, studzimy.
  • 3. Ostudzoną masę maślano-miodową, wlewamy w zagłębienie w sypkich składnikach, dodajemy jajka i wyrabiamy jednolite ciasto (ciasto jest dość klejące, ale nie należy dodawać do niego więcej mąki).
  • 4. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski, którą owijamy szczelnie folią spożywczą. Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na tydzień (okres leżakowania).
  • 5. Po tygodniu ciasto dzielimy na porcję, rozwałkowujemy na delikatnie podsypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy dowolne kształty.
    Układamy w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st.C.
    Pieczemy przez 8-10 minut na złocisto-brązowy kolor.

    Wystudzone pierniczki udekorować według uznania.

Porady

Pierniczki z tego przepisu są już odpowiednio kruche na drugi dzień po upieczeniu, nie wymagają pieczenia z miesięcznym wyprzedzeniem. Ponadto, doskonale się przechowywują w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować