Tort z maślanym kremem orzechowym

  • wyświetlono: 2393 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tort z tradycyjnym maślanym kremem orzechowym i solidną porcją rumu. Bomba kaloryczna, ale jaka pyszna :)

edytaha
  • 16 porcje
  • 120min
  • Trudny

Składniki

BISZKOPT:
6 jaj rozmiar L
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu spirytusowego
szczypta soli
KREM ORZECHOWY:
375 g masła 82%
250 g cukru pudru
200 g zmielonych orzechów włoskich
3 czubate łyżki utartej gorzkiej czekolady
3 łyżki ciemnego rumu
PONCZ:
1 i 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
4-5 łyżeczek cukru
sok z cytryny
5 łyżek rumu
DODATKOWO:
kilka łyżek powideł śliwkowych
rurki waflowe
połówki orzechów włoskich
beziki orzechowe
rodzynki w czekoladzie

Sposób przygotowania przepisu:

Tort z maślanym kremem orzechowym

  • 1. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (155 z termo obiegiem).
  • 2. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka roztrzepać z proszkiem do pieczenia i octem – trzeba to zrobić w troszkę większej miseczce, ponieważ masa bardzo rośnie. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec partiami dodać cukier. Wlać masę żółtkową i wymieszać na wolnych obrotach. Następnie po trochu dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut do suchego patyczka.
  • 3. Po wyjęciu z piekarnika formę z gorącym ciastem upuścić na blat z wysokości ok. 40 cm. Odstawić do wystudzenia. Zimny biszkopt odciąć od brzegów tortownicy, wyjąć w formy i przekroić na trzy blaty.
  • 4. Przygotować lukier: letnią wodę wymieszać z pozostałymi składnikami, tak aby rozpuścił się cukier.
  • 5. Krem: orzechy zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać blenderem.
    Miękkie masło spienić mikserem i dodając po trochu cukier puder, utrzeć na jasną puszystą masę. Dodać orzechy, czekoladę i rum, dokładnie wymieszać.
  • 6. Dolny blat nasączyć ok. 1/3 ponczu, posmarować najpierw cienką warstwą powideł, a następnie 1/4 kremu, przykryć drugim blatem i postąpić z nim tak samo jak z pierwszym. Przykryć trzecim blatem, nasączyć go ponczem. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Boki obłożyć przełamanymi na pół rurkami waflowymi, wierzch obłożyć orzechowymi bezikami, połówkami orzechów i rodzynkami w czekoladzie, ewentualnie przybrać w inny sposób.
    Tort wstawić do lodówki aby dobrze się schłodził.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortrumbiszkoptgorzka czekoladaurodzinyorzechyWielkanocmasłokarnawałboże narodzeniesylwesterrocznicakrem maślany

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada z kremem maślano - truskawkowym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Rolada z kremem maślano - truskawkowym

Nie pamiętam kiedy już piekłam...

Tort orzechowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tort orzechowy

Taki tort orzechowy można przygotować...

Urodzinowy tort z masłem orzechowym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Urodzinowy tort z masłem orzechowym

Ten tort jest niezwykle pyszny....

KRANTZ Z KREMEM ORZECHOWYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Krantz z kremem orzechowym

Idealnie puszyste ciasto drożdżowe...

Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem

Pyszny miodownik z orzechowo-budyniowym...

orzechowa pychotka

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto orzechowe z kremem budyniowym.

Orzechowiec-czyli orzechowy biszkopt...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE