Tort piernikowy

  • wyświetlono: 342 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny i wbrew pozorom bardzo prosty do przygotowania tort. Piernikowe biszkopt, a to tego obłędnie smaczny krem. Nie można chcieć nic więcej. Pychotka!

AnetaJ
  • 1 porcje
  • 1min
  • Średni

Składniki

Ciasto
400 g mąki
300 g drobnego cukru
1 łyżka kakao
1 op. 20 g przyprawy piernikowej
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150 ml mleka
3 łyżki miodu
250 ml oleju roślinnego
300 ml maślanki
3 jajka
3 łyżki wódki lub mleka

Krem
500 g mascarpone
330 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru wanilinowego
5 łyżek cukru pudru
2 op. śmietan-fix
1 łyżeczka cynamonu

Oraz
Słoik powideł śliwkowych
Spirytus do nasączenia blatów (lub sok z pomarańczy)
Ozdoby cukrowe, czekoladowe, wiórki kokosowe itp. do ozdobienia tortu

Sposób przygotowania przepisu:

Tort piernikowy

  • 1. Ciasto: Do rondelka wlać mleko z miodem, wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia, przestudzić.
    Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier, kakao, przyprawę piernikową, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać.
    Do drugiej miski wlać olej, maślankę, dodać jajka oraz wódkę lub mleko. Wlać mieszankę mleka i miodu, wymieszać.
    Stopniowo przelać mokre składniki do suchych i zmiksować na jednolitą masę bez grudek mąki. Ciasto podzielić na 3 części. Blaty upiec kolejno w formie o średnicy około 24-26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta wraz z papierem wyciągać na kratkę i studzić.

    Krem: schłodzoną śmietankę ubić, stopniowo dodawać serek oraz cukier puder i cynamon. Na sam koniec krem zmiksować ze śmietan-fixem.

    Pierwszy krążek ciasta położyć na paterze, skropić spirytusem lub sokiem pomarańczowym, posmarować połową powidła i wyłożyć 1/3 ilość masy. Czynność powtórzyć z drugim krążkiem, na masie położyć trzeci krążek, lekko docisnąć, resztą kremu ozdobić wierzch i boki tortu.
    Tort udekorować ozdobami cukierkowymi, czekoladowymi według uznania. Wstawić do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiemascarponeprosty przepistort piernikowypiernikowe biszkopty

Komentarze

Podobne przepisy

Tort orzechowo piernikowy z nutą pomarańczy

Dodane przez: rzelkazag

Tort orzechowo piernikowy z nutą pomarańczy

Intensywny w smaku, z wyczuwalną...

Tort piernikowy z kremem orzechowym

Dodane przez: magmir81

TORT PIERNIKOWY z kremem orzechowym, nasączony...

Tort można powiedzieć, że robi...

sernik piernikowy

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Sernik piernikowy

Stworzyłam dzisiaj połączenie idealne...

Tort piernikowo - bezowo - chałwowy

Dodane przez: Agnieszka Z.-W.

Tort piernikowo - bezowo - chałwowy

Idealny na świąteczny stół. Smaki...

PIERNIKOWY SERNIK

Dodane przez: Babcia Tereska

PIERNIKOWY SERNIK

Świąteczny sernik o smaku piernikowym....

Piernikowy tort z powidłem i cynamonową śmietanką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Piernikowy tort z powidłem i cynamonową śmietanką

Nie ukrywam, że ten tort pyszny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE