Tort bezowy idealny dla diabetyków oraz dla osób chcących być fit: bez cukru (za to z ksylitolem) , z delikatnym, "odchudzonym" kremem na bazie serka naturalnego.
3 godz.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
Na bezę:
białka z 6 jaj
160 g ksylitolu
Na krem:
400 g serka homogenizowanego naturalnego
250g śmietany kremówki
20 dag truskawek
szklanka jagód
1 czubata łyżka żelatyny + woda do zalania
ksylitol - ilość wedle uznania
Tort bezowy z kremem truskawkowo - jagodowym, bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jagody i truskawki myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek. Owoce blendujemy z serkiem homogenizowanym, dosładzamy ksylitolem.
2. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, odstawiamy na chwilę do spęcznienia, następnie podgrzewamy, mieszając, aż żelatyna dokładnie się rozpuści. Odstawiamy na chwilę, aż żelatyna lekko się schłodzi. Żelatynę dodajemy do musu z owoców, energicznie mieszamy.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy 1-2 łyżki ksylitolu. Śmietanę miksujemy delikatnie z kremem owocowym. Krem odstawiamy na noc do lodówki.
4. Przygotowujemy bezę. Piekarnik rozgrzewamy do 150 st. C. Białka ubijamy na sztywno. Porcjami, po 1 łyżeczce, dodajemy ksylitol. Kolejną porcję można dodać dopiero wtedy, gdy poprzednia dokładnie połączy się z białkiem. Dobrze ubite białka z ksylitolem powinny stworzyć sztywną i lśniącą bezę. Na blasze układamy papier do pieczenia, na papierze odrysowujemy okrąg. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją tak, aby wypełniła narysowany okrąg, dodatkowo robimy wyższe brzegi. Bezę pieczemy przez 5 minut w 150 st. C, po czym zmieniamy temperaturę na 120 st. C i pieczemy 2 godziny. Studzimy na specjalnej kratce lub w wyłączonym piekarniku.
5. Bezę wypełniamy kremem, dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki.
Komentarze