Udka gęsie po azjatycku

0 (0 ocen)

  • 15 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Gęsie udka pieczone w niskiej temperaturze są niezwykle mięciutkie i soczyste. Azjatycka marynata nadaje im wyjątkowego charakteru. Polecam na uroczysty obiad.

  • 15 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 gęsie udka
    5 łyżek sosu sojowego ciemnego
    1/2 szklanki oleju ryżowego
    1 łyżka octu ryżowego
    1 łyżka masła orzechowego
    1 łyżka miodu
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany
    przyprawa do kaczki po pekińsku
    ostra papryka mielona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka gęsie po azjatycku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka opłukujemy i osuszamy. Mięso porządnie nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, przyprawą do kaczki po pekińsku, ostrą papryką mieloną i czosnkiem granulowanym.
    Przygotowujemy marynatę, łącząc ze sobą olej ryżowy, ocet ryżowy, sos sojowy, masło orzechowe i miód. Przygotowaną marynatą polewamy udka.
    Udka w marynacie wstawiamy do lodówki na min. 12 godzin.
    Udka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy marynatą. Pieczemy pod przykryciem w temp. 120 st. C przez 4 godziny. W połowie pieczenia udka przekładamy na drugą stronę. Na koniec zwiększamy temperaturę w piekarniku do 250 st. C i pieczemy udka jeszcze 10 minut - to pozwala uzyskać chrupiącą skórkę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować