Udka gęsie po azjatycku

  • wyświetlono: 140 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Gęsie udka pieczone w niskiej temperaturze są niezwykle mięciutkie i soczyste. Azjatycka marynata nadaje im wyjątkowego charakteru. Polecam na uroczysty obiad.

FB_IMG_1507147682623
  • 2 porcje
  • 900min
  • Łatwy

Składniki

2 gęsie udka
5 łyżek sosu sojowego ciemnego
1/2 szklanki oleju ryżowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka miodu
sól
pieprz
czosnek granulowany
przyprawa do kaczki po pekińsku
ostra papryka mielona

Sposób przygotowania przepisu:

Udka gęsie po azjatycku

  • 1. Udka opłukujemy i osuszamy. Mięso porządnie nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, przyprawą do kaczki po pekińsku, ostrą papryką mieloną i czosnkiem granulowanym.
    Przygotowujemy marynatę, łącząc ze sobą olej ryżowy, ocet ryżowy, sos sojowy, masło orzechowe i miód. Przygotowaną marynatą polewamy udka.
    Udka w marynacie wstawiamy do lodówki na min. 12 godzin.
    Udka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy marynatą. Pieczemy pod przykryciem w temp. 120 st. C przez 4 godziny. W połowie pieczenia udka przekładamy na drugą stronę. Na koniec zwiększamy temperaturę w piekarniku do 250 st. C i pieczemy udka jeszcze 10 minut - to pozwala uzyskać chrupiącą skórkę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

gęśgęś po azjatycku.udka gęsie

Komentarze

Podobne przepisy

Wołowina po azjatycku

Dodane przez: czarrna

Wołowina po azjatycku

Wołowina na ostro z makaronem ryżowym...

Gęsie udka w żurawinowej galarecie

Dodane przez: RedakcjaPP

Gęsie udka w żurawinowej galarecie

Ta smaczna i efektowna przystawka...

Gęsie udka z szpinakowym risotto

Dodane przez: Jaga85

Gęsie udka z szpinakowym risotto

Gęsina to pyszne mięsko, które...

Kurczak po azjatycku z orzechami nerkowca

Dodane przez: gotujaceblizniaczki

Kurczak po azjatycku z orzechami nerkowca

Kurczak po azjatycku z orzechami...

Udka po marokańsku

Dodane przez: Ewelina Marcin

Udka po marokańsku

Nieziemsko pachnące, delikatne...

Filet z kaczki po azjatycku

Dodane przez: Gregorhspeed

Filet z kaczki po azjatycku

Delikatny filet z kaczki, aromatyzowany...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE