Tort piernikowo - bezowo - chałwowy

  • wyświetlono: 433 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Idealny na świąteczny stół. Smaki piernika i chałwy idealnie się przenikają, a całość uzupełnia chrupiąca beza.

FB_IMG_1507147682623
  • 12 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Na ciasto piernikowe:
120 g masła
200 g mąki pszennej tortowej
175 g cukru
4 jajka
3 łyżki płynnego miodu
1 szklanka mleka
3 łyżki kakao
1 łyżka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru suszonego
1 łyżka przyprawy do piernika
duża garść orzechów włoskich i/lub laskowych
Na bezę:
3 białka jaj
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Na krem:
500 g chałwy, np. piernikowo - pomarańczowej
200 g masła
2 kieliszki nalewki z wiśni lub czarnej porzeczki
2 żółtka
garść suszonych wiśni
Dodatkowo:
nalewka wiśniowa lub porzeczkowa do nasączenia ciasta
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1 tabliczka czekolady + 150 g kremówki + łyżeczka masła na polewę
dowolna dekoracja - u mnie czekolada z wzorkami zrobiona za pomocą folii transferowej do czekolady, ozdoby z masy cukrowej, małe śnieżynki z cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Tort piernikowo - bezowo - chałwowy

  • Przygotowanie ciasta piernikowego1. Przygotowujemy ciasto piernikowe. Masło roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy miód i kakao, podgrzewamy razem, dokładnie mieszając. Po zestawieniu z ognia dodajemy mleko.
    Jajka ubijamy, dodajemy cukier. Miksujemy z masą miodowo - kakaową. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, przyprawę do piernika.
    Składniki mokre miksujemy z suchymi (krótko, do połączenia składników). Na koniec dodajemy posiekane orzechy.
    Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy, pieczemy do suchego patyczka (35-40 minut) w 180 st.C. Studzimy.
    Ostudzone ciasto kroimy na dwa blaty, każdy nasączamy nalewką.
  • Przygotowanie blatu bezowego2. Przygotowujemy bezę. Białka na bezę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Beza musi być lśniąca. Dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Na blasze kładziemy papier do pieczenia, rysujemy okrąg, wykładamy bezę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C, po czym natychmiast obniżamy temperaturę do 150 st.C. Suszymy bezę 50 minut.
  • Przygotowanie kremu chałwowego3. Przygotowujemy krem chałwowy. Żółtka ubijamy na parze, aby były puszyste. Dodajemy pokruszoną chałwę, masło, nalewkę, miksujemy. Na koniec dodajemy wiśnie suszone.
  • Na cieście rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki4. Przekładamy tort. Na pierwszym blacie piernikowym rozsmarowujemy dżem, a na nim połowę kremu chałwowego. Układamy bezę. Wykładamy drugą połowę kremu. Na wierzch wykładamy drugi blat piernikowy.
  • 5. Przygotowujemy polewę. Czekoladę siekamy. Kremówkę podgrzewamy, dodajemy czekoladę i masło, mieszamy energicznie, aż czekolada dokładnie się rozpuści.
  • 6. Wierzch i brzegi tortu pokrywamy polewą czekoladową. Tort dekorujemy według uznania. Ja wykorzystałam do tego czekoladę z wzorkami wykonaną przy użyciu folii transferowej do czekolady. Śnieżynki na boki tortu oraz choinkę zrobiłam z masy cukrowej. Wykorzystałam też gotowe małe śnieżynki cukrowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

krem chałwowyświąteczny torttort piernikowy

Komentarze

Podobne przepisy

Tort piernikowy świąteczny

Dodane przez: alaaa

Tort piernikowy świąteczny

W święta na stole powinny się znaleźć...

Tort bezowy

Dodane przez: emalitowska

Tort bezowy

Znika w kilka chwil

Dodane przez: monikak86

Ciasto Chałwowo-bezowe

Przepis ten dostałam przypadkiem...

Tort

Dodane przez: Habibi Chi

Tort bezowy w 20 minut

Nie każdy ma super zdolności kulinarne,...

Świąteczny tort piernikowy

Dodane przez: Anyzkowo

Świąteczny tort piernikowy

Tradycyjne ciasto piernikowe które...

dakłas1

Dodane przez: jasmina

tort bezowy dakłas

Tort bezowy dakłas jest moją słabością...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE