To ciasto będzie idealne na święta Wielkanocne, chociaż wygląda na skomplikowane to wcale takie nie jest i bardzo łatwo i szybko się je robi. Jest pyszne i naprawdę warte zrobienia ;)
1 godz. 40 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na tortownice o śred. 22 cm
Ciasto:
2 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
115 g miękkiego masła
3 żółtka
1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany np 18%
Na ciasto:
1/2 słoika dżemu z czarnej lub czerwonej porzeczki
3 białka
1/2 szkl cukru
1/2 opakowania kisielu np. jagodowego
6 łyżek orzechów włoskich posiekanych
Masa:
120 g masła
300 g kajmaku
Ciasto hucułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i dzielimy go na 2 części, a następnie z każdej z nich odcinamy po 1/5 i chowamy do zamrażalki.
Jeśli macie dwie blaszki to oby dwie wykładamy papierem do pieczenia a następnie wylepiamy obie blaszki ciastem i chowamy do lodówki.
Ja mam jedną blaszkę więc wylepiłam jedną blaszkę, a druga połowę ciasta również schowałam do lodówki.
Na ciasto
Piekarnik nastawiamy na 190 stop.
2. Białka ubijamy na sztywno pod koniec utrwalając je cukrem, na sam koniec wsypujemy kisiel i krótko miksujemy.
3. Wyjmujemy blaszkę z ciastem z lodówki i rozsmarowujemy na nim połowę z połowy opakowania dżemu, posypujemy 3 łyżkami orzechów, a następnie połowę piany i na to ścieramy 1/5 ciasta z zamrażarki.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.
W ten sam sposób postępujemy z drugim ciastem (oczywiście jeśli mamy jedną blaszkę musimy poczekać na upieczenie się pierwszego ciasta, potem je delikatnie zsunąć razem z papierem i wyłożyć nowy papier i ciasto) dalej postępujemy tak samo (dżem, orzechy, piana, starte zamrożone ciasto)
4. Upieczone i ostudzone ciasta zdejmujemy z blaszek oraz odklejamy papiery z nich.
5. Jeden blat z powrotem wkładamy do blaszki.
Masa
6. Masło miksujemy na puch, a następnie dodajemy po łyżce kajmaku aż do wykończenia.
7. Gotową masę wykładamy na dolny blat, przykrywamy drugim blatem, owijamy folią i chowamy do lodówki na cała noc.
Po wyjęciu z lodówki następnego dnia, ciasto jest gotowe. Smacznego !!
Komentarze