Ciasto Hucułka

4.15 (314 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To ciasto będzie idealne na święta Wielkanocne, chociaż wygląda na skomplikowane to wcale takie nie jest i bardzo łatwo i szybko się je robi. Jest pyszne i naprawdę warte zrobienia ;)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownice o śred. 22 cm

    Ciasto:

    2 szkl mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru pudru
    115 g miękkiego masła
    3 żółtka
    1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany np 18%
    Na ciasto:
    1/2 słoika dżemu z czarnej lub czerwonej porzeczki
    3 białka
    1/2 szkl cukru
    1/2 opakowania kisielu np. jagodowego
    6 łyżek orzechów włoskich posiekanych
    Masa:
    120 g masła
    300 g kajmaku
Wystaw ocenę:

4.15 (314 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza

Ciasto hucułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche

    1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i dzielimy go na 2 części, a następnie z każdej z nich odcinamy po 1/5 i chowamy do zamrażalki.
    Jeśli macie dwie blaszki to oby dwie wykładamy papierem do pieczenia a następnie wylepiamy obie blaszki ciastem i chowamy do lodówki.
    Ja mam jedną blaszkę więc wylepiłam jedną blaszkę, a druga połowę ciasta również schowałam do lodówki.

    Na ciasto

    Piekarnik nastawiamy na 190 stop.

    2. Białka ubijamy na sztywno pod koniec utrwalając je cukrem, na sam koniec wsypujemy kisiel i krótko miksujemy.
    3. Wyjmujemy blaszkę z ciastem z lodówki i rozsmarowujemy na nim połowę z połowy opakowania dżemu, posypujemy 3 łyżkami orzechów, a następnie połowę piany i na to ścieramy 1/5 ciasta z zamrażarki.
    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

    W ten sam sposób postępujemy z drugim ciastem (oczywiście jeśli mamy jedną blaszkę musimy poczekać na upieczenie się pierwszego ciasta, potem je delikatnie zsunąć razem z papierem i wyłożyć nowy papier i ciasto) dalej postępujemy tak samo (dżem, orzechy, piana, starte zamrożone ciasto)

    4. Upieczone i ostudzone ciasta zdejmujemy z blaszek oraz odklejamy papiery z nich.
    5. Jeden blat z powrotem wkładamy do blaszki.

    Masa

    6. Masło miksujemy na puch, a następnie dodajemy po łyżce kajmaku aż do wykończenia.
    7. Gotową masę wykładamy na dolny blat, przykrywamy drugim blatem, owijamy folią i chowamy do lodówki na cała noc.
    Po wyjęciu z lodówki następnego dnia, ciasto jest gotowe. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Owoce Masa Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować