Tort bezowy z kremem miętowym i borówkami

4.5 (178 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Wyśmienity tort ze słodkich blatów bezowym przekładamy orzeźwiającym kremem miętowym z kawałkami gorzkiej czekolady. Mięta i gorzka czekolada idealnie pasują do siebie, i przełamują smak słodyczy bezy, zaś borówki są kropką nad "i" co czyni deser wyjątkowym w smaku. Polecam przygotować go na przyjęcie urodzinowe, święta lub po prostu niedzielny deser przy towarzystwie kawy w rodzinny gronie, smakosze mięty w deserach ale i nie tylko na pewno będą zachwyceni.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Beza:
    6 białek z jajek rozm.L
    szczypta soli
    250g. drobnego cukru
    1 łyżka octu sirytusowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Krem miętowy:
    400 ml śmietanki 36%
    5-6 dużych gałązek mięty
    5 łyżek cukru pudru
    250g. mascarpone
    50g. schłodzonej, gorzkiej czeolady
    Dodatkowo:
    250g. borówek
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Bezy Beza Tort bezowy

Tort bezowy z kremem miętowym i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort bezowy z kremem miętowym i borówkami 1. Beza: Białka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby osiągnęły temp. pokojową, ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli.
    Stopniową po łyżce dodajemy cukier cały czas miksując aż białka staną się gęste i szkliste.
    Wlewamy ocet, wsypujemy mąkę, miksujemy tylko chwilkę do połączenia się składników.
  • Tort bezowy z kremem miętowym i borówkami 2. Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi np. od małego talerza,szpatułką,paroma szybkimi ruchami wykładamy na nie białka podnosząc brzegi do góry.
    Piekarnik nagrzewamy do 160 st.Pieczemy 5 min.
    Zmniejszamy tem. do 110 st.Suszymy bezę kolejne 90 min.
    Wysuszoną studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  • Tort bezowy z kremem miętowym i borówkami 3. Krem:Śmietankę przelewamy do garnka, dodajemy gałązki mięty, zagotowujemy, pozostawiamy na minimalnym gazie przez 5 min.
    Odstawiamy do lodówki na min. 5 godz. Najlepiej śmietankę zagotować wieczorem i odstawić na całą noc.
  • 4. Ze śmietanki wyjmujemy gałązki mięty, ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
    Dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników.
    Wsypujemy startą na tarce o małych oczkach czekoladę, delikatnie mieszamy.
  • 5. Na pierwszy blat bezowy wykładamy 3/4 kremu,przykrywamy kolejnym blatem który smarujemy resztą kremu.
    Wierzch dekorujemy świeżymi borówkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować