Tort bezowy z kremem miętowym i borówkami

  • wyświetlono: 1792 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Wyśmienity tort ze słodkich blatów bezowym przekładamy orzeźwiającym kremem miętowym z kawałkami gorzkiej czekolady. Mięta i gorzka czekolada idealnie pasują do siebie, i przełamują smak słodyczy bezy, zaś borówki są kropką nad "i" co czyni deser wyjątkowym w smaku. Polecam przygotować go na przyjęcie urodzinowe, święta lub po prostu niedzielny deser przy towarzystwie kawy w rodzinny gronie, smakosze mięty w deserach ale i nie tylko na pewno będą zachwyceni.

martyna
  • 8 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Beza:
6 białek z jajek rozm.L
szczypta soli
250g. drobnego cukru
1 łyżka octu sirytusowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem miętowy:
400 ml śmietanki 36%
5-6 dużych gałązek mięty
5 łyżek cukru pudru
250g. mascarpone
50g. schłodzonej, gorzkiej czeolady
Dodatkowo:
250g. borówek

Sposób przygotowania przepisu:

Tort bezowy z kremem miętowym i borówkami

  • Tort bezowy z kremem miętowym i borówkami1. Beza: Białka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby osiągnęły temp. pokojową, ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli.
    Stopniową po łyżce dodajemy cukier cały czas miksując aż białka staną się gęste i szkliste.
    Wlewamy ocet, wsypujemy mąkę, miksujemy tylko chwilkę do połączenia się składników.
  • Tort bezowy z kremem miętowym i borówkami2. Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi np. od małego talerza,szpatułką,paroma szybkimi ruchami wykładamy na nie białka podnosząc brzegi do góry.
    Piekarnik nagrzewamy do 160 st.Pieczemy 5 min.
    Zmniejszamy tem. do 110 st.Suszymy bezę kolejne 90 min.
    Wysuszoną studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  • Tort bezowy z kremem miętowym i borówkami3. Krem:Śmietankę przelewamy do garnka, dodajemy gałązki mięty, zagotowujemy, pozostawiamy na minimalnym gazie przez 5 min.
    Odstawiamy do lodówki na min. 5 godz. Najlepiej śmietankę zagotować wieczorem i odstawić na całą noc.
  • 4. Ze śmietanki wyjmujemy gałązki mięty, ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
    Dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników.
    Wsypujemy startą na tarce o małych oczkach czekoladę, delikatnie mieszamy.
  • 5. Na pierwszy blat bezowy wykładamy 3/4 kremu,przykrywamy kolejnym blatem który smarujemy resztą kremu.
    Wierzch dekorujemy świeżymi borówkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

DeserWielkanocświętatort bezowymascarponeświeża miętaborówkiśmietanka kremówkabeza z borówkamiblaty bezowebeza z kremem miętowymkrem miętowy z czekoladąbeza z miętąblaty bezowe z kremembeza urodzinowa

Komentarze

Podobne przepisy

Tort bezowy z kajmakiem - Dacquoise (Dakłas)

Dodane przez: agarybak76

Tort bezowy z kajmakiem - Dakłas

Krucha, chrupiąca beza i krem z...

ROLADA BEZOWA Z KREMEM CAPPUCCINO I PORZECZKAMI

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

ROLADA BEZOWA Z KREMEM CAPPUCCINO I PORZECZKAMI

Mięciutka i delikatna rolada bezowa...

rolada3

Dodane przez: Habibi Chi

Kakaowa rolada z kremem i borówkami

Prosta w przyrządzeniu, obłędnie...

szpinakowe z borówkami

Dodane przez: lucyna19

Szpinakowe z kremem jogurtowym i borówkami

Efektowne ciasto szpinakowe z pysznym...

Tort bezowy z truskawkami

Dodane przez: a-tom86

Tort bezowy z truskawkami

To prezent urodzinowy dla mojego...

ciasto

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto kawowo-bezowe z kremem

składa się z kakaowego ciasta,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE