REKLAMA

Tort bezowy z lodami

wyświetlono: 4862 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Krucha beza, puszysta warstwa śmietanki i zimne lody to trio obok którego nie da się przejść obojętnie, trzy warstwy wyśmienitego słodkiego smaku, do tortu można wykorzystać dowolne owoce lub miks ulubionych, podawać natychmiast po przełożeniu.
Deser nad deserami, na paterze prezentuje się przepięknie, wbrew pozorom przygotowanie wcale nie jest trudne! Lato!

opublikowany: 19.05.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 4 godz. 10 min
  • Średni

Składniki:

  • 3 blaty bezowe o śr 20 cm:
    6 białek
    30 dag cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżeczki maki ziemniaczanej
    Szczypta soli

    ½ litra ulubionych lodów np. czekoladowych kupnych lub domowych
    ½ litra bitej śmietany 30%
    Dowolne owoce do dekoracji
    Świeża melisa do dekoracji
    Frużelina wiśniowa do polania
Ocena:

(średnia 4.5 z 151 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Beza 1. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję po łyżce cukru, aż do uzyskania gęstej masy, wlewam sok z cytryny oraz dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję. Białka mają być sztywne i lśniące, nie uciekać z miski jak to widać na zdjeciu.
  • Przed pieczeniem 2. Dwie duże płaskie blachy-od piekarnika, wykładam papierem pergaminowym, na jednej rysuję dwa okręgi o śr 20 cm na drugiej jeden, masę bezową dzielę na 3 równe części i rozsmarowuję na narysowanych okręgach formując koło.
    Wkładam do nagrzanego do 170*c piekarnika z termo-obiegiem piekę 5 minut, po czym temperaturę zmniejszam do 115*c i suszę bezy 90 minut.

    Zostawiam w uchylonym piekarniku do momentu wystudzenia.
    Najlepiej na całą noc.
  • Przełożenie lodami i śmietanką 3. Pierwszy blat bezowy układam na paterze, smaruję cienko bitą śmietaną, nakładam na całości, po grubym plastrze lodów przykrywam drugim blatem, czynność powtarzam, przykrywam ostatnim blatem bezowym, dekoruję bitą śmietanką owocami, melisą i frużeliną wiśniową.
    Kroję na kawałki natychmiast podaję.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: emalitowska emalitowska

Tort bezowy

Znika w kilka chwil

kategoria: Ciasta opublikowany: 29.07.2017 | wyświetlono: 6831 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE