Tort bezowy z lodami

  • wyświetlono: 884 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Krucha beza, puszysta warstwa śmietanki i zimne lody to trio obok którego nie da się przejść obojętnie, trzy warstwy wyśmienitego słodkiego smaku, do tortu można wykorzystać dowolne owoce lub miks ulubionych, podawać natychmiast po przełożeniu. Deser nad deserami, na paterze prezentuje się przepięknie, wbrew pozorom przygotowanie wcale nie jest trudne! Lato!

IMG_20170724_160612
  • 8 porcje
  • 250min
  • Średni

Składniki

3 blaty bezowe o śr 20 cm:
6 białek
30 dag cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
Szczypta soli

½ litra ulubionych lodów np. czekoladowych kupnych lub domowych
½ litra bitej śmietany 30%
Dowolne owoce do dekoracji
Świeża melisa do dekoracji
Frużelina wiśniowa do polania

Sposób przygotowania przepisu:

Tort bezowy z lodami

  • Beza1. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję po łyżce cukru, aż do uzyskania gęstej masy, wlewam sok z cytryny oraz dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję. Białka mają być sztywne i lśniące, nie uciekać z miski jak to widać na zdjeciu.
  • Przed pieczeniem2. Dwie duże płaskie blachy-od piekarnika, wykładam papierem pergaminowym, na jednej rysuję dwa okręgi o śr 20 cm na drugiej jeden, masę bezową dzielę na 3 równe części i rozsmarowuję na narysowanych okręgach formując koło.
    Wkładam do nagrzanego do 170*c piekarnika z termo-obiegiem piekę 5 minut, po czym temperaturę zmniejszam do 115*c i suszę bezy 90 minut.

    Zostawiam w uchylonym piekarniku do momentu wystudzenia.
    Najlepiej na całą noc.
  • Przełożenie lodami i śmietanką3. Pierwszy blat bezowy układam na paterze, smaruję cienko bitą śmietaną, nakładam na całości, po grubym plastrze lodów przykrywam drugim blatem, czynność powtarzam, przykrywam ostatnim blatem bezowym, dekoruję bitą śmietanką owocami, melisą i frużeliną wiśniową.
    Kroję na kawałki natychmiast podaję.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

latoCiastoMama mnie nauczyłaowocewiosnaLodytort bezowysmietankasłodki deserUpałyPoczęstunektort na latodeser z lodamibeza z lodamiwłoska bezatort bezowy z owocami.warstwowe ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

image-1bx9vl5

Dodane przez: KuchniaPoli

Ciasto kruche z rabarbarem i bezową pianką

Ciasto kruche z rabarbarem i bezową...

Pyszne ciasto.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką.

Niezwykle pyszne ciasto.Idealnie...

Ciasto z masą bezową i brzoskwiniami

Dodane przez: dorota w

Ciasto z masą bezową i brzoskwiniami

Przepyszne, lekkie, ucierane ciasto...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO BEZOWE Z PIANKĄ JOGURTOWĄ I BRZOSKWINIAMI

Ciasto bardzo pyszne, chrupiące.

TORT Z LODAMI I KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Dodane przez: Ostra Na Słodko

TORT Z LODAMI I KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

To prawdziwe CUDO! 2 rodzaje...

Sernik zebra z bezową pianką

Dodane przez: zzewa

Sernik zebra z bezową pianką

Pyszny sernik zebra idealny na...