Tort bezowy z kremem kokosowym, orzechami i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Dodajemy łyżeczkę octu. Ciągle ubijając dodajemy po jednej łyżce cukru (drobnego i trzcinowego) aż do wykończenia. Białka powinny być błyszczące. Dzielimy je na dwie części i rozsmarowujemy na papierze do pieczenia, na kształt dwóch kółek o średnicy ok. 26 cm.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 130-140°C. Pieczemy 90 minut. Wyciągamy, chyba że mamy czas to
najlepiej zostawić bezę do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika na całą noc.
2.Daktyle kroimy na malutkie kawałki Orzechy prażymy i kruszymy na drobniejsze kawałki
Mleczko kokosowe musi być mocno schłodzone.
W dużej misie ubijamy śmietankę.
W drugiej misce umieszczamy ściętą cześć mleczka kokosowego , wodę odlewamy.
Miksujemy je z cukrem i aromatem rumowy(ilość wg. uznania), następnie dodajemy ubitą śmietanę, kokos i rozpuszczoną żelatynę,delikatnie mieszamy.
3.Pierwszy blat układamy na parterze, wykładamy 1/3 kremu, rozsypujemy połowę daktyli, wykładamy połowę pozostałego kremu, przykrywamy drugim blatem, wykładamy resztę kremu. Całość posypujemy daktylami i orzechami, ewentualnie polewamy czekoladą.
Można jeść od razu lub schłodzić przed podaniem.
Smacznego
Komentarze