Składniki na dużą tortownicę 28 cm. Na 18 cm wystarczy zrobić z połowy przepisu
I Warstwa
ok. 16 podłużnych biszkoptów
sok jabłkowy do nasączania
II WARSTWA
900 ml mleka
200 g cukru
3 budynie waniliowe
2 cukry waniliowe
200 g miękkiego masła
II WARTWA
500 g kremówki
2 łyżki cukru
4 łyżeczki żelatyny
III WARSTWA
1 galaretka malinowa
500 g mrożonych
Budyniowiec z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty zanurzamy na chwilkę w soku. Układamy je w tortownicy o średnicy 26 cm. Jeden obok drugiego.
2.Mleko zagotowujemy z cukrami waniliowymi i gotujemy na nim budyń. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy budyń. Masę przekładamy do tortownicy.
3.Kremówkę ubijamy z cukrem, pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody żelatynę.
Masę wykładamy na torcie.
4.Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Maliny miksujemy i łączymy z galaretką. Przekładamy na torcik. Chłodzimy i dekorujemy
Komentarze